tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Small Cap Partners gör nytt förvärv

Malmöbaserade Small Cap Partners, SCP, förvärvar distansutbildningsföretaget Distansinstitutet. Affären blir den 28:e i ordningen för investeringsbolaget, men den första från en ny pott om 160 miljoner kronor.

Affären innebär dessutom ett avsteg från SCP:s hittillsvarande linje att förvärva golvläggningföretag som i övrigt utgör i stort sett hela portföljen.

– Det har råkat bli så att vi köpte många golvföretag, men generellt letar vi efter bolag i alla branscher. Huvudsaken är att de är kassaflödesposititva och har utvecklingspotential, säger Jesper Jelmteg, partner på SCP.

Distansinstitutet har säte i Stockholm och tillhandahåller utbildningar för vuxna över hela landet. Några exempel är lärarassistent, ekonomiassistet och löneadminsitratör. Bolaget omsatte 21,5 miljoner kronor under 2022 och gjorde ett resultat före skatt på 2,7 miljoner.

– Med tanke på hur samhället förändras tror vi att vidareutbildning kommer att bli allt viktigare, säger Jesper Jelmteg.

Han vill inte avslöja köpeskillingen men säger att de generellt brukar räkna på en multipel på tre till sex gånger årsvinsten för den här typen av företag.

Den aktuella affären är den första som görs i SCP:s femte penningpott, SCP V, om 160 miljoner kronor. Totalt har SCP cirka 500 miljoner kronor investerat eller i kassa.

Gunnar Wrede

Malmöbaserade Small Cap Partners, SCP, förvärvar distansutbildningsföretaget Distansinstitutet. Affären blir den 28:e i ordningen för investeringsbolaget, men den första från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad