onsdag 27 september 2023

inloggad som

Förläng inte SAS dödskamp

|  

Krönika av Keld Broksø

Vid det här laget är det få som minns något annat än kriser på SAS. Nu måste dödskampen upphöra. En konkurs är nödvändig och kan bana väg för en rekonstruktion – till DAS, Danish Airlines System.

Under åren 1997–1998 var jag en av de danska journalisterna som åkte till SAS huvudkontor i Stockholm. Nyheten löd: “SAS kan inte kontrollera kostnaderna (…) Nu aviserar ledningen nya sparrundor.” Låter det bekant, 25 år senare?

Senast jag tog ett SAS-flyg var från Helsingfors för ett år sedan. Avgången var försenad, det blev fel i incheckningen och på planet var det ingen service. All exklusivitet i SAS är borta – precis som passagerarnas förtroende. Det räcker med att se vad folk tycker om SAS på sociala medier. På Trustpilot har SAS 1,6 av 5 stjärnor. Denna shit-storm florerar nu i danska medier, särskilt de senaste veckorna, eftersom SAS ekonomi liknar en punkterad badboll. Här är fem SAS-nyheter bara från i år:

  • I november-december 2022 förlorade SAS 1,5 miljarder svenska kronor.
  • Sedan årsskiftet har aktiekursen fallit 33,3 procent.
  • En domare vid en konkursdomstol i New York har avvisat SAS planer på att ta in nytt kapital via nya investerare. Utöver den danska staten finns det förmodligen inga andra investerare. SAS söker 9,5 miljarder svenska kronor.
  • SAS förlorade ”bara” 263 miljoner danska kronor i mars. Tidigare månader var de röda siffrorna i bokslutet varit dubbelt så höga. SAS förlorade 600 miljoner danska kronor i februari och 800 miljoner i januari.
  • SAS aktieägare har insett att deras aktier i praktiken är värdelösa.

Om lösningar fortfarande ska sökas är det troligt att Danmark blir det enda landet som finns kvar i ägargruppen – eventuellt tillsammans med någon private equity-fond. Således kommer “landskampen” med Sverige, som har en mindre ägarandel, att upphöra. Det kräver ett nytt namn: från SAS till DAS: “Danish Airlines System”.

En annan lösning är att låta SAS gå i konkurs och rekonstruera bolaget med de tillgångar som blir kvar. Kanske också som DAS.

Men, ska Danmark på egen hand ge statligt industristöd för att rädda en dinosaurie? Är det inte rationellt att låta ekonomiskt ohållbara flygrutter dö? Bör Danmark då inte också överge SAS? Norge har redan gjort det. Sverige är ännu med, men bara motvilligt.

Ett tungt argument som talar för en fortsatt dansk satsning är Köpenhamns flygplats, Kastrup, som är SAS fasta punkt och mycket viktig för Öresundsregionen. Exakt betydelse är svårt att fastställa, men utan SAS kommer flygplatsen – stadens största arbetsplats – att försvagas vilket kommer att drabba även skånska anställda och passagerare.

Oavsett vilken lösning det blir så bör vi inte förlänga SAS dödskamp med onödig plåga för anställda, passagerare, investerare och skattebetalare. Låt SAS dö. Och ändra namnet på resterna – till Danish Airlines System.

Krönika av Keld Broksø Vid det här laget är det få som minns något annat än kriser på SAS. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad