torsdag 18 april 2024

inloggad som

Ascelia Pharma klart med fas 3

|  
|  

Malmöbolaget Ascelia Pharma, noterat på Stockholmsbörsen, har avslutat sin fas 3-studie för läkemedelskandidaten Orviglance och inväntar resultaten inom kort. Vid positiva resultat är siktet inställt på marknaden i USA.

Bolagets fas 3-studie för Orviglance, ett kontrastmedel för levern som ska användas vid magnetkameraundersökningar i syfte att upptäcka och lokalisera metastaser, har tidigare stött på patrull då endast 80 patienter av de tänkta 200 kunde rekryteras till studien. Det ledde till att bolagets aktie föll dramatiskt på börsen i december. Kurvan har vänt uppåt igen, men ännu inte återhämtat sig till förra årets nivåer. Nu är studien dock avslutad och resultaten väntas till sommaren.

– Det blir extremt spännande att få svar på fas 3. Nästa steg efter det är att färdigställa all data, säger Ascelias vd Magnus Corfitzen.

Resultaten ska sedan skickas för godkännande till det amerikanska läkemedelsverket FDA. Men innan bolaget är redo för kommersialisering kommer det att behövas ytterligare finansiering.

– På sikt ska vi ta in mer pengar. En möjlighet är strategiska samarbeten med industrin. Vi tittar på alternativa sätt att få in kapital för att skapa ytterligare värde för aktieägarna, säger Magnus Corfitzen, och menar att han gärna undviker en nyemission eftersom det medför utspädning.

Det senaste året har Ascelia vuxit från 20 till 25 anställda och bekräftas resultaten i fas 3-studien så är planen att anställa ett 40-tal nya medarbetare i USA. Utöver Orviglance utvecklar bolaget också Oncoral, en cellgiftsbehandling i tablettform mot magcancer, som förbereds för kliniska fas 2-studier.

– USA står för halva den globala marknaden. Så när vi har fått ett godkännande kommer vi ut på den största marknaden, och vår avsikt är att lansera Orviglance själva i USA. Sedan är planen att lansera även i andra länder men då i samarbete med andra aktörer, säger Magnus Corfitzen.

Mette Carlbom

Malmöbolaget Ascelia Pharma, noterat på Stockholmsbörsen, har avslutat sin fas 3-studie för läkemedelskandidaten Orviglance och inväntar resultaten inom kort. Vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.