måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Nytt genterapibolag får sin första kund

|  
|  

Smile-bolaget Raaven Therapeutics utvecklar virusvektorer, som kan ta med sig läkemedel in i cellerna, åt läkemedelsbolag inom genterapi. Uppstartsbolaget har nu slutit sitt första kundavtal med det amerikanska företaget Myrtelle, men prislappen är än så länge hemlig. 

– Vi kan bidra med att föra forskningen framåt och förhoppningsvis ta fram ett helt eget virus. Vi är självägda och har inga andra investerare så detta är bolagets första pengar. Vi kan nu göra mer av vår egen forskning och utveckling, säger Marcus Davidsson, grundare av Raaven.

Lundabolaget ska med hjälp av sin teknologi ta fram ett modifierat adeno-associerat virus (AAV) åt Myrtelle. AAV är ett ofarligt virus som kan användas som läkemedel genom att man byter ut virusets eget DNA mot ett som man vill leverera till cellerna. Marcus Davidsson säger att bolaget kan sätta ihop virus och optimera dem för det specifika användningsområdet.

– Vi har en helt unik metod där vi bygger stora bibliotek av tio miljoner virusvarianter. Vi har minimerat användandet av försöksdjur då vi kan testa många av dessa olika virusvarianter i ett och samma djur, vilket vi är väldigt stolta över. Metoden tar hänsyn till djuren och även till tid och pengar, säger Marcus Davidsson.

Genterapi används vid sjukdomar som orsakas av ärftliga eller uppkomna fel i cellernas arvsmassa. Bolaget modifierar virus så att de blir mer specifika och kan rikta sig till ett visst organ eller en viss celltyp – eller att viruset ska få en ny transportegenskap, så att de tar nya vägar i kroppen som är fördelaktiga för patienten.

Raaven Therapeutics, som startade så sent som i våras, har anställt en forskningsansvarig och har i dagsläget fyra anställda. Hittills har ett 30-tal preparat inom genterapi godkänts av läkemedelsmyndigheterna världen över, varav fem använder AAV. 

– Vi hoppas att en av våra varianter av AAV virus ska bli godkänd av läkemedelsmyndigheterna och hoppas även på fler samarbetsavtal.

Julia Eriksson

Smile-bolaget Raaven Therapeutics utvecklar virusvektorer, som kan ta med sig läkemedel in i cellerna, åt läkemedelsbolag inom genterapi. Uppstartsbolaget har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad