måndag 29 april 2024

inloggad som

Nato-samordning blir affär för Mildef

|  
|  

Helsingborgsbaserade Mildef, som utvecklar IT-system och tjänster till försvarsindustrin, är ett av få företag som gått starkt på börsen det senaste året. Kriget i Ukraina har accelererat en harmonisering av försvarssystem mellan olika länder inom Nato, vilket gynnar Mildef.

Nu expanderar bolaget internationellt och öppnar sin första utländska fabrik i walesiska industriklustret, den gamla RAF-basen, Bro Tatham. Där ska Mildef leverera på ett kontrakt till brittiska armén värt 25 miljoner pund, motsvarande nästan 320 miljoner kronor. Bolagets vd Björn Karlsson tror att det kommer att bli startskottet för fler liknande ordrar från andra Nato-länder.

– Det är ett uppmärksammat, högprofilerat projekt som är väldigt viktigt för vår Nato-story. Man pratar nu mycket om interoperabilitet och att harmonisera system mellan Nato-nationer, där vi är en av lösningarna. Projektet i Storbritannien kan komma att kopieras i fler länder och vi har också börjat se ringar på vattnet i andra projekt. Vi har nu blivit en relevant Nato-spelare, säger han till Rapidus.

Mildef tillverkar stryktåliga hårdvaruprodukter, som datorer, pekskärmar och servrar. Bolaget erbjuder även mjukvara, som operativsystem och kommunikationsverktyg, med inriktning på säkra IT-infrastrukturer, samt tjänster för att integrera lösningarna.

Tidigare har Norden varit bolagets största marknad, med svenska staten som största kund. Men de senaste åren, inte minst sedan krigsutbrottet i Ukraina, har Mildef börjat expandera framför allt i Storbritannien och USA, som håller på att växa till bolagets största enskilda marknad. På sikt är därför planen att etablera en produktionsanläggning även på andra sidan Atlanten. Att USA:s försvarsbudget för 2022 uppgår till 768 miljarder dollar gör det inte mindre lockande.

– Det finns med i våra långsiktiga planer. I vår bransch ska man gärna ha en nationell produktionsförmåga, försörjningstrygghet har blivit allt viktigare i länders försvarsstrategier, säger Björn Karlsson.

Det oroliga världsläget bidrar nu till en generell lågkonjunktur, men för försvarsindustrin är det goda tider. När försvarsbudgetarna växer gör även branschen det.

– Vi påverkas inte så mycket av stigande inflation och räntor. Makrotrender som just nu påverkar övrig industri negativt har omvänd påverkan på försvarsindustrin, vi drivs av andra makrotrender. Just nu råder det säkerhetspolitisk högkonjunktur och det kommer nog fortsätta att gå bra, åtminstone de kommande tio åren, säger Björn Karlsson.

Mildef är noterat på Nasdaqs small cap-lista med ett börsvärde på 3,2 miljarder kronor och 285 anställda. Aktien har hittills i år gått upp med 54 procent.

Emiliano Strauss

Helsingborgsbaserade Mildef, som utvecklar IT-system och tjänster till försvarsindustrin, är ett av få företag som gått starkt på börsen det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.