lördag 13 april 2024

inloggad som

Hela listan på 34orna 2022

|  

Som vanligt har listan ingen inbördes ranking, med undantag för de första fem som vi uppmärksammar lite extra just i år. I de innovationsbolag där det finns flera medgrundare som är under 35 år gamla så listar vi allihopa under samma punkt. I år listar vi därför över 40 personer sammanlagt.

Per Svensson, 32, har hunnit bli gammal i gemet. Han startade sitt första bolag vid 11 års ålder och 2015 grundade han fastighetskonsultbolaget Croisette, med ett par branschprofiler som medfinansiärer. Croisette har haft en rasande tillväxt och förvärvade tidigare i år mäklarkedjan Våningen & Villan. Samtidigt har bolaget inlett en internationell expansion. Per, som blev utnämnd till Årets Gasell Skåne och Årets Näringslivsrookie i Malmö 2020, har nämligen siktet inställt på att bli världens största fastighetsrådgivare.

Markus Neuding, 32, är lätt att glömma bort i dessa listor. Trots att han är vice koncernchef för Spotlight Group så håller han en låg profil och låter gärna andra kliva fram. Han rör sig hellre bakom kulisserna och ser till att saker blir gjorda på rätt sätt. Med alla högprofilerade uppdrag han haft inom Spotlight är det svårt att tro att han fortfarande är så ung. Till skillnad från majoriteten på listan är han inte någon entreprenör i ordets vanliga bemärkelse, utan urtypen för en intraprenör, som inifrån en större organisation utvecklar den till något ännu större.

Medicinteknikbolaget UGLK Science utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation, genom att rensa kärlen från blodproppar utan att orsaka någon skada. Företaget grundades av bland andra Ludvig Sjöberg, 31, och har nyligen tagit in nästan 20 miljoner kronor från Wachtmeisterstiftelsen och det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis. Bolaget ska nu skapa klinisk evidens och bevisa att deras metod fungerar lika bra på människor som djur.

Pamela Nunez Wallgren, 34, är tillsammans med maken Jesper Wallgren grundare till Archfinch, som nyss fått nya tunga investerare, bland annat i form av skånska IT-profiler. Verktyget Finch är en molntjänst som låter arkitekter, ingenjörer och byggbolag samarbeta med 3D-projekt i realtid. Verktyget, som i dag är en betaversion, ska med hjälp av AI-algoritmer vägleda arkitekterna genom den första skissprocessen.

Suntribe fortsätter att öka försäljningen av sina ekologiska och mineralbaserade solkrämer, som har uppmärksammats i internationella medier som Cosmopolitan, Focus och Financial Times. I år har grundartrion Hampus Tarras-Wahlberg, 31, Karl Roos, 33 och Julia Beyer, 29, lanserat flera nya produkter, som säljs i europeiska länder samt genom återförsäljare i Asien och Karibien.

För ett år sen blev Pharmista Technologies Malmö universitets holdingbolags första investering. Företaget, som grundades av Alice Mattsson, 27, utvecklar ett återanvändbart graviditetstest och i april fick bolaget patent för sin teknikplattform i Sverige.

Hazem Ashour, 30, och Pascal Dettwiler, 30, har tagit fram matchningstjänsten Hemavi för rumskamrater och rumsuthyrning. Efter lanseringen förra året har de nu ändrat kurs till större städer i Europa där de märkt att intresset varit som störst. I år har de höjt ribban och siktar på att bli en helhetslösning för ett tryggt delat boende.

Eric Öste, 30, och hans bolag Cirkulär jobbar med att både kapa energikostnaderna för industriföretag och ta fram högkvalitativt proteinfoder. Så ska industrin kunna hålla igång även i energikriser och samtidigt vara med att skapa ett mer hållbart fiske. Nu testas Cirkulärs första anläggning i skarpt läge.

Maria Martinez, 30, och Fernando Carrasco, 30, inspirerades av sitt arbete vid accelerationsanläggningarna Cern i Schweiz och ESS i Lund och startade bolaget har IO-dit i Lund. Duon har utvecklat ett system som ska optimera växtodlingars automatiska bevattning. Prototyper av utrustningen – som består en mjukvaruplattform, en app och halvmeterlånga solcellsdrivna sensorer som sticks ner i jorden är testade och nästa år siktar bolaget på att starta en första serietillverkning för försäljning.

2020 lanserade Tim Schulz, 31, den sociala appen Bej som riktar sig till småbarnsföräldrar, skämtsamt kallad ett Tinder för barn. Nordens största graviditets- och babyapp, PregLife, var inte sena på bollen och köpte majoriteten av bolaget. Appen, som bytte namn till PregLife Connect, finns nu även i Tyskland, Polen, Danmark och Finland – och har 30.000 användare.

Kushagr Punyani, 31, är medgrundare till två börsnoterade bolag: Spermosens har tagit fram en produkt som snabbt kan analysera spermiekvalitet och nu säljs till kliniker för forskningsändamål. Diagonal Bio står på tröskeln till lansering av sin diagnostikplattform. Utöver det har han även grundat vattenreningsföretaget Avsalt.

Viktor Silfverström, 31, grundade 2017 tillsammans med Andreas Argelius och sin bror Niklas Silfverström AI-konsultbolaget North Link. Bolaget har växt stadigt och förra året landade omsättningen på 10 miljoner kronor. Bröderna är även medgrundare till dotterbolaget Link Labs, som tar fram nya AI-baserade tjänster som är GDPR-kompatibla.

Louise Wrange, 30, och hennes Voice Diagnostic lanserade nyligen den första betaversionen av sitt AI-baserade röstvårdshjälpmedel, baserat på algoritmer som analyserar användarens tal. I en första tillämpning ska tekniken riktas till logopeder, för att individanpassa behandlingen av röstproblem som heshet och rösttrötthet. På sikt är målet att röstanalysen ska kunna användas för tidig diagnosticering av sjukdomar som stämbandscancer, Parkinson och TBE.

Petronella Gustafsson, 28, är vd och grundare till plattformen Progress me, som ska motverka och behandla ätstörningar. Appen lanserades skarpt under sommaren och har i dag tusentals användare. Nu inleder bolaget även ett samarbete med Malmöbolaget Learning to Sleep.

Efter nästan tre års försening ska Sunfeeds i januari komma igång med ett pilotprojekt med solrosbaserad måltidsersättning för undernärda människor i svältdrabbade områden. Grundarna Elsa Sjödahl, 24, och Iris Bjerkén, 23, kommer att genomföra projektet på en skola i Malawi. De ska även göra en andra testkörning för en kräm som fungerar som energitillskott och komplement till annan kost riktad till äldre.

Deepak Raina, 33, är disputerad ingenjör och skånsk innovatör med indisk bakgrund . Han är, tillsammans med ett gäng namnkunniga professorer och näringslivsprofiler i regionen, grundare till Moroxite F, där han också är tekniskt ansvarig. Bolaget är baserat på flera års forskning om ett ämne som bland annat kan användas för att återbilda ben i höften och ryggraden efter att skruvar eller plattor opererats in.

Fábio Rosa, 29, med Asgard Therapeutics nådde tidigare i år en milstolpe i utvecklingen av sin genterapiprodukt. Konceptet går ut på att omprogrammera cancerceller och teknologin ska vara applicerbar på alla typer av cancer. Genombrottet visar att deras metod för omprogrammering av celler, som tidigare visat sig vara effektiv i möss, även fungerar på mänskliga celler.

Bioteknikföretaget Tekinn och medgrundaren Fredrik Jonsson, 32, håller på att ansöka om patent för en fermenteringsteknik som bättre ska kunna ta tillvara på restprodukter från bland annat livsmedels- och jordbruksindustrierna. Med hjälp av en specifik jästsvamp och en uppsättning bakterier kan bolaget frigöra proteiner, fibrer och andra näringsämnen.

Alexander Adstedt, 33, och Anton Rannestig, 32, drev tidigare eventföretaget See You Monday och de var snabba att ställa om när pandemin slog till. De började sälja hygienprodukter, engångsartiklar och annan utrustning till bland annat sjukhus, skolor och storkök. 2021 omsatte duons bolag Medea nästan 500 miljoner kronor och har sedan dess utökat sortimentet till cirka 25.000 artiklar.

Malmöföretaget Seatrients tillverkar en smoothie i pulverform baserad på sjögräs från Karibien. Grundarna Amankwa Sinaed Baptiste, 32, och Krishma Eloise Jean Baptiste, 33, träffades på masterprogrammet Leadership for sustainability på Malmö universitet. I somras tog de sin produkt till marknaden. Hittills finns det två smaker, berry och banana/berry, men fler är på gång.

E-handelsföretaget Quickbutik från Helsingborg fortsätter att växa, framförallt i Norge. Det senaste året har grundaren Azddin Benberkan, 28, och hans företag fördubblat antalet butiker i sin plattform, från cirka 200 till 400. Bolaget har även börjat etablera sig i Danmark.

 

 

Daniel Vaknine, 21, och Måns Skogman, 21, lanserade visselblåsartjänsten Visslan hösten 2021. Ett år senare har Okapia, bolaget bakom tjänsten, över 50 kunder.
– Vårt mål är att så småningom gå ihop med ett annat visselblåsarföretag eller ingå i en större grupp. Det finns betydligt fler spelare än för bara ett år sedan och marknaden kommer att konsolideras naturligt, säger vd:n Daniel Vaknine.

I våras gick LU Holding in i bolaget Trackpaw Scientific, som utvecklar en AI-baserad IoT-lösning som ska öka välfärden för laboratoriedjur. Grundaren Liza Tchapanova, 25, lyckades tajma sitt bolagsbildande perfekt till publiceringen av EU-rådets Marseille-deklaration, som bland annat innehåller riktlinjer som ska värna om labbdjurs välfärd. Deklarationen har skrivits under av globala spelare som Merck, Novo Nordisk och Novartis. Trackpaw söker nu finansiering bland annat till produktutveckling, sluttester i kundmiljö och genomförande av IP-strategin.

Jakob Gelberg, 31, och Filip Peters, 30 (i bild), ligger bakom medicinteknikbolaget Acorai som riktar sig till hjärtsjuka patienter. Deras teknik mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan att behöva opereras in. Med hjälp av AI-algoritmer, som ska lära sig att tolka signaler, ska systemet kunna larma flera veckor innan patienten annars själv hade upptäckt problemen. Efter de första positiva kliniska studierna söker bolaget nu 50 miljoner kronor för vidare studier som ska göra produkten redo för marknaden. Jakob Gelberg är också en av grundarna till välgörenhetsappen Bigheart.

Malmöföretaget Herosight utvecklar mjukvara för augmented reality, AR eller “förstärkt verklighet”. Företaget grundades av Daniel Kindstrand, 32, och inriktar sig främst på industrisäkerhet och arbetsmiljö. Ett av de senaste projekten handlar om minröjning och hanteringen av farliga objekt, så kallad EOD, eller explosive ordnance disposal. En annan tillämpning är att visualisera vindkraftsparker i sin tilltänkta miljö.

Jane Fisher, 31, och Daniella Grassi, 31, är inriktade på forskning om forskning och startade i år Advansci Research Solutions. Bolaget hjälper forskare och uppstartsbolag att nå mer träffsäkra resultat. Metaforskarna har haft hög efterfrågan under sitt första verksamhetsår och har redan anställt två nya konsulter, bland annat en vetenskaplig illustratör.
– Vi växer stadigt, säger Jane Fisher.

 

Alexander Olivera, 31 (till vänster i bild) är vd och, tillsammans med Joel Högberg, grundare till Nodon, en mjukvara som optimerar fastighetsbyggens klimatpåverkan och skapar klimatdeklarationer. Från och med i år måste alla som söker bygglov lämna in en sådan deklaration när bygget är klart och 2027 ska alla byggen hålla sig under ett maxtak för klimatpåverkan. Det vet bolag som Skandia Fastigheter, Serneke och HSB, några av dem som i år har köpt in Nodons verktyg.

Mbegu Solar har i år fått fortsatt Vinnova-finansiering till utvecklingen av solcellsdrivna laddstationer för afrikanska mikroentreprenörer. Grundaren Wenjing Yang, 29, har under året styrt om verksamheten för att fokusera på mjukvaran. I somras var den klar och har under hösten testats på plats i Kenya. I december väntar en ny mindre investeringsrunda.

 

Nina Saas, 27, Anton Pilmark, 31 och Joshua Ravn Christiansen, 27 år, jobbade på dataspelsbolaget Sharkmob innan de sa upp sig för att satsa på sitt eget bolag ​​Chromatic Inc. I somras säkrade de finansiering, hittade en publisher och kom ett steg närmare sitt första spelsläpp.

Startuppbolaget Carswipe har en digital plattform för bilhandel för privatpersoner. Den lanserades i somras. Än så länge finns den tillgänglig i tre regioner – Västra Götaland, Skåne och Storstockholm. Bolaget grundades av Ivan Boberg Jovanovic, 33 (i bild), Peter Persson, 33, och Johan Malmberg, 33.  Efter en bra start stötte de på motstånd med tuffare privatekonomiska tider. Nu går det dock att ta emot bud från bilhandlare.

AI-konsultbolaget Backtick Technologies hjälper kunder att utveckla AI-verktyg. Bolaget är tillbaka på banan efter pandemin. I år har de gått från sju till elva heltidsanställda och börjat fokusera mer på egna produkter. Grundarna Michal Stypa, 30, och Oskar Handmark, 31, siktar på att öppna ett kontor i Singapore. Omsättningen i år kommer att ligga på cirka 15 miljoner kronor, jämfört med 10 miljoner ifjol och 4 miljoner året innan det. 

Malmöföretaget Debricked grundades av Daniel Wisenhoff, 29, och förvärvades i våras av mjukvarukoncernen Micro Focus, som under hösten i sin tur har förvärvats av ett ännu större företag: Kanadensiska Opentext, med nästan 30.000 anställda. Debricked utvecklar verktyg för att skydda mjukvara och framför allt program med öppen källkod. 

 

Henrik Sellehed, 34, vd för Kassacentralen med dotterbolagen TruePay och TrueApp, återkommer på listan även detta år. Detta då de fortsatt att ta marknadsandelar och ökat sin omsättning från 100 till 170 miljoner kronor jämfört med 2021. Koncernen har även sjösatt ett nytt samarbete med Visa under året.

Josef Weidman, 28, grundare till Weiq, är nära en dubblering av omsättningen i år. Bolagets mobilapp låter restaurang- och barbesökare beställa och betala direkt från bordet eller för avhämtning. Kunderna utgörs till exempel vara sportbarer, lunchrestauranger, uteserveringar och säsongskrogar, främst i Sverige men även i Norge och Danmark. Nästa år är planen att hålla i tillväxttakten med hjälp av en ny lansering: En kortterminal kopplad direkt till appen, som därmed ska kunna ersätta restaurangers hela kassasystem.

Som vanligt har listan ingen inbördes ranking, med undantag för de första fem som vi uppmärksammar lite extra just i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.