tisdag 28 maj 2024

inloggad som

34orna: Restaurangkampen i Malmö…

|  
|  

I Malmö finns det två konkurrerande 34or som båda utvecklar kassasystem för barer och restauranger. Henrik Sellehed, 34, leder Kassacentralen som expanderar i Sveriges storstäder och utmanaren heter Josef Weidman, 28, grundare till Weiq, som också expanderar, men från mindre grund.

Gemensamt för bolagen är också att de vill förenkla för restauranger och deras kunder, i princip genom att minska antalet tekniska steg från beställning till servering och betalning.

– Vi ser att framtiden för restauranger är system som inte kräver en faktisk kassa. Gästen ska kunna beställa och betala när och var som helst. Antingen själv eller genom personal. Vi vill att restauranger ska slippa dyra kassasystem och gäster slippa köa till dem, säger Josef Weidman, på bilden.

Weiqs nettoomsättning kommer att landa på runt 5 miljoner kronor i år. Intäkterna kommer från bolagets mobilapp, som låter restaurang- och barbesökare beställa och betala direkt från bordet eller för avhämtning.

Kunderna utgörs i hög grad av barer och restauranger som får många besökare på en gång och där personalen samtidigt har stora ytor att täcka. Det kan till exempel vara sportbarer, lunchrestauranger, uteserveringar och säsongskrogar, främst i Sverige men även i Norge och Danmark.

– Vi har hittills försökt investera de pengar vi fått in på att fortsätta utveckla en riktigt bra tjänst och vi har fått riktigt bra omdömen. Nu tänker vi att det börjar bli dags att satsa lite mer på tillväxt, säger Josef Weidman.

Nästa år är planen att hålla i tillväxttakten med hjälp av en ny lansering: En kortterminal kopplad direkt till appen, som därmed ska kunna ersätta restaurangers hela kassasystem.

– Det är en allt i ett-terminal. Vi har sett att många av våra kunder egentligen inte behöver kassaterminaler. De ska inte behöva gå till en fysisk plats för att skicka beställningar till köket eller stänga notor, säger Josef Weidman.

Emiliano Strauss

I Malmö finns det två konkurrerande 34or som båda utvecklar kassasystem för barer och restauranger. Henrik Sellehed, 34, leder Kassacentralen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Klockan tickar för Move by Bike

  I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Färdigbakade Krinova-bolag

  Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.


 • Tuff konkurrens i kassakampen

  Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen leder med marginal vilket får utmanarna att se över sina strategier

  Förra veckan tittade vi närmare på utmanaren Pej. I dag handlar det om Weiq och ledaren Kassacentralen.