torsdag 9 maj 2024

inloggad som

34orna: Restaurangkampen i Malmö…

|  
|  

I Malmö finns det två konkurrerande 34or som båda utvecklar kassasystem för barer och restauranger. Henrik Sellehed, 34, leder Kassacentralen som expanderar i Sveriges storstäder och utmanaren heter Josef Weidman, 28, grundare till Weiq, som också expanderar, men från mindre grund.

Gemensamt för bolagen är också att de vill förenkla för restauranger och deras kunder, i princip genom att minska antalet tekniska steg från beställning till servering och betalning.

– Vi ser att framtiden för restauranger är system som inte kräver en faktisk kassa. Gästen ska kunna beställa och betala när och var som helst. Antingen själv eller genom personal. Vi vill att restauranger ska slippa dyra kassasystem och gäster slippa köa till dem, säger Josef Weidman, på bilden.

Weiqs nettoomsättning kommer att landa på runt 5 miljoner kronor i år. Intäkterna kommer från bolagets mobilapp, som låter restaurang- och barbesökare beställa och betala direkt från bordet eller för avhämtning.

Kunderna utgörs i hög grad av barer och restauranger som får många besökare på en gång och där personalen samtidigt har stora ytor att täcka. Det kan till exempel vara sportbarer, lunchrestauranger, uteserveringar och säsongskrogar, främst i Sverige men även i Norge och Danmark.

– Vi har hittills försökt investera de pengar vi fått in på att fortsätta utveckla en riktigt bra tjänst och vi har fått riktigt bra omdömen. Nu tänker vi att det börjar bli dags att satsa lite mer på tillväxt, säger Josef Weidman.

Nästa år är planen att hålla i tillväxttakten med hjälp av en ny lansering: En kortterminal kopplad direkt till appen, som därmed ska kunna ersätta restaurangers hela kassasystem.

– Det är en allt i ett-terminal. Vi har sett att många av våra kunder egentligen inte behöver kassaterminaler. De ska inte behöva gå till en fysisk plats för att skicka beställningar till köket eller stänga notor, säger Josef Weidman.

Emiliano Strauss

I Malmö finns det två konkurrerande 34or som båda utvecklar kassasystem för barer och restauranger. Henrik Sellehed, 34, leder Kassacentralen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.


  • Tuff konkurrens i kassakampen

    Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen leder med marginal vilket får utmanarna att se över sina strategier

    Förra veckan tittade vi närmare på utmanaren Pej. I dag handlar det om Weiq och ledaren Kassacentralen.