lördag 18 maj 2024

inloggad som

34orna del VI: Tvära kast mellan stjärnskotten

Här kommer årets sista minilista med 34or, sedan är det bara ett par unga vuxna (enligt SCB:s definition) kvar innan årets förstafemma presenteras hos PwC i Malmö på måndag. Dagens gäng kommer från varsin bransch och det är tvära kast mellan verksamheterna. Gemensamt för bolagen är att Rapidus tippar att de alla har grundare som kommer att fortsätta skörda framgångar under lång tid framöver.

Bioteknikföretaget Tekinn och medgrundaren Fredrik Jonsson, 32, håller på att ansöka om patent för en fermenteringsteknik som bättre ska kunna ta tillvara på restprodukter från bland annat livsmedels- och jordbruksindustrierna. Med hjälp av en specifik jästsvamp och en uppsättning bakterier kan bolaget frigöra proteiner, fibrer och andra näringsämnen.

Alexander Olivera, 31 (till vänster i bild) är vd och, tillsammans med Joel Högberg, grundare till Nodon, en mjukvara som optimerar fastighetsbyggens klimatpåverkan och skapar klimatdeklarationer. Från och med i år måste alla som söker bygglov lämna in en sådan deklaration när bygget är klart och 2027 ska alla byggen hålla sig under ett maxtak för klimatpåverkan. Det vet bolag som Skandia Fastigheter, Serneke och HSB, några av dem som i år har köpt in Nodons verktyg.

Malmöföretaget Herosight utvecklar mjukvara för augmented reality, AR eller “förstärkt verklighet”. Företaget grundades av Daniel Kindstrand, 32, och inriktar sig främst på industrisäkerhet och arbetsmiljö. Ett av de senaste projekten handlar om minröjning och hanteringen av farliga objekt, så kallad EOD, eller explosive ordnance disposal. En annan tillämpning är att visualisera vindkraftsparker i sin tilltänkta miljö.

Mbegu Solar har i år fått fortsatt Vinnova-finansiering till utvecklingen av solcellsdrivna laddstationer för afrikanska mikroentreprenörer. Grundaren Wenjing Yang, 29, har under året styrt om verksamheten för att fokusera på mjukvaran. I somras var den klar och har under hösten testats på plats i Kenya. I december väntar en ny mindre investeringsrunda.

Här kommer årets sista minilista med 34or, sedan är det bara ett par unga vuxna (enligt SCB:s definition) kvar innan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]