tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

IT-profiler investerar i Archfinch

Uppstartsbolaget Archfinch får in kända investerare i ägarkretsen. Det nya riskkapitalet kommer från VC-fonden Inventure och affärsänglarna Peter Neubauer, medgrundare av både Mapillary och grafdatabas-giganten Neo4J, samt Emil Sjödin, medgrundare och vd för mjukvarubolaget Refined.

Archfinchs produkt är en molntjänst som låter arkitekter, ingenjörer och byggbolag samarbeta med projekt i realtid, vilket är ett nytt arbetssätt för en annars ovanligt manuell och traditionell bransch. Verktyget, som i dag är en betaversion, ska med hjälp av AI-algoritmer vägleda arkitekterna genom den första skissprocessen.

– Det som tilltalar mig med Archfinch är att de förnyar arkitektbranschen med sin digitala lösning, det är inte en liten sak. Genom att beskriva arkitektur som grafregler kan fler värden synliggöras, både mjuka värden om hur man uppfattar en byggnad och hållbarhetsaspekter, säger Peter Neubauer.

Archfinch grundades 2019 av Pamela Nunez Wallgren, tillsammans med arkitekten Jesper Wallgren och mjukvaruingenjören Martin Kretz.

– Kundnyttan är att användare kan testa tusentals förslag på ett par sekunder och se vilka som presterar bäst utifrån hållbarhet, materialåtgång och kostnad. Det sparar både tid och ökar kvaliteten på projektet från första skiss, säger vd Pamela Nunez Wallgren och fortsätter:

– Vi har i ett tidigt skede validerat vårt verktyg och vet att den tjänst vi erbjuder är skalbar och fungerar över hela världen. Vi har redan ett antal betalande kunder och kommer nu att utöka det. Vi utgår då från en väntelista där 12.000 namn från branschen står uppskrivna.

Med hjälp av nyemissionen på 26 miljoner kronor planerar bolaget för en uppskalning. Samtidigt fortsätter bolaget att utveckla sin AI-kompetens och optimera tekniken.

– Allt detta görs såklart inte i en handvändning utan vi tar just nu våra första steg i den riktningen. Vi har fått stort intresse från USA då vi redan har ett fåtal tidiga strategiska kunder där. Vi har också gått från fyra till tolv anställda på bara ett år, säger Pamela Nunez Wallgren.

Julia Eriksson

Uppstartsbolaget Archfinch får in kända investerare i ägarkretsen. Det nya riskkapitalet kommer från VC-fonden Inventure och affärsänglarna Peter Neubauer, medgrundare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad