tisdag 30 april 2024

inloggad som

IT-profiler investerar i Archfinch

Uppstartsbolaget Archfinch får in kända investerare i ägarkretsen. Det nya riskkapitalet kommer från VC-fonden Inventure och affärsänglarna Peter Neubauer, medgrundare av både Mapillary och grafdatabas-giganten Neo4J, samt Emil Sjödin, medgrundare och vd för mjukvarubolaget Refined.

Archfinchs produkt är en molntjänst som låter arkitekter, ingenjörer och byggbolag samarbeta med projekt i realtid, vilket är ett nytt arbetssätt för en annars ovanligt manuell och traditionell bransch. Verktyget, som i dag är en betaversion, ska med hjälp av AI-algoritmer vägleda arkitekterna genom den första skissprocessen.

– Det som tilltalar mig med Archfinch är att de förnyar arkitektbranschen med sin digitala lösning, det är inte en liten sak. Genom att beskriva arkitektur som grafregler kan fler värden synliggöras, både mjuka värden om hur man uppfattar en byggnad och hållbarhetsaspekter, säger Peter Neubauer.

Archfinch grundades 2019 av Pamela Nunez Wallgren, tillsammans med arkitekten Jesper Wallgren och mjukvaruingenjören Martin Kretz.

– Kundnyttan är att användare kan testa tusentals förslag på ett par sekunder och se vilka som presterar bäst utifrån hållbarhet, materialåtgång och kostnad. Det sparar både tid och ökar kvaliteten på projektet från första skiss, säger vd Pamela Nunez Wallgren och fortsätter:

– Vi har i ett tidigt skede validerat vårt verktyg och vet att den tjänst vi erbjuder är skalbar och fungerar över hela världen. Vi har redan ett antal betalande kunder och kommer nu att utöka det. Vi utgår då från en väntelista där 12.000 namn från branschen står uppskrivna.

Med hjälp av nyemissionen på 26 miljoner kronor planerar bolaget för en uppskalning. Samtidigt fortsätter bolaget att utveckla sin AI-kompetens och optimera tekniken.

– Allt detta görs såklart inte i en handvändning utan vi tar just nu våra första steg i den riktningen. Vi har fått stort intresse från USA då vi redan har ett fåtal tidiga strategiska kunder där. Vi har också gått från fyra till tolv anställda på bara ett år, säger Pamela Nunez Wallgren.

Julia Eriksson

Uppstartsbolaget Archfinch får in kända investerare i ägarkretsen. Det nya riskkapitalet kommer från VC-fonden Inventure och affärsänglarna Peter Neubauer, medgrundare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.