måndag 2 oktober 2023

inloggad som

”It’s all about the people”

Äntligen! Rapidus lyfter återigen fram 34 entreprenörer som är max 34 år. Det är bland det viktigaste vi gör under hela året. Vi sätter strålkastarljuset på de personer som är i början av sina karriärer och på väg att bygga något stort – både som individer och med sina företag. Missa inte chansen att träffa framtidens stjärnor, hos PwC på Anna Lindhs plats 4 i Malmö, kl.16.30 den 21 november. Det finns fortfarande några få platser kvar. Klicka här för att anmäla din närvaro.

Av Linus Wiebe, Rapidus styrelseordförande. 

Entreprenörskap handlar om olika saker. Min erfarenhet är att det några egenskaper som är viktigare än andra – såsom målbild, drivkraft och förmåga att anpassa sig till en föränderlig omvärld.  Under tio år som ansvarig för innovations- och investeringsverksamheten vid Lunds universitet så mötte jag långt över 1 000 idéer och idébärare. Många var baserade på helt fantastiska forskningsresultat som sprängde gränserna för vad man tror är möjligt – nya material med fantastiska egenskaper, nya sätt att bota tidigare obotliga sjukdomar, nya tekniker för diagnostisering, behandling och mycket annat.

Men, som alla som någon gång arbetat med att bygga bolag vet, är det både en lång och krokig resa innan man vet om man når hela vägen till ett bolag som faktiskt växer och tjänar pengar. Lönsamhet är både ett krav och en nödvändighet för att ett bolag ska kunna växa långsiktigt – där riskkapital är ett sätt att möjliggöra, men framförallt snabba upp den processen. 

Vad är då skillnaden mellan ett bolag som aldrig tar fart – och ett nytt Axis, Camurus, Neo4J, Parkster, Lime eller InRiver?

Efter tio år av att ta tidiga idéer från skrivbordet och labbet till kunden och marknaden är min förenklade slutsats att det är precis som management-gurun Peter Drucker sa: “It’s all about the people”. 

Oavsett hur fantastisk en idé eller en teknik är kommer den inte att nå marknaden utan en grupp otroligt drivna, duktiga och dedikerade individer. Inga skrivna affärsplaner eller powerpoint-presentationer i världen kan möta de utmaningar och frågeställningar som kunder och omvärlden ställer entreprenörerna under resans gång. Det enda sättet att navigera är förmågan att hela tiden balansera mellan det kundvärde de erbjuder, deras förmåga att leverera på detta och att successivt och konsekvent bygga ett bolag som kan fortsätta växa. 

Man brukar ibland säga att en investerare hellre investerar i ett fantastiskt team med en halvdan idé, än en fantastisk idé med ett halvdant team. Som representant för investerarkollektivet är det såklart så att man allra helst vill att både idé och team är fantastiska – men tvingas man välja så är det solklart att teamet övertrumfar idén. Allra mest är det så i den tidiga delen av den entreprenöriella resan.

Så det Rapidus gör när man lyfter fram 34 individer som ännu inte fyllt 35 år är att ge oss alla Rapidus-läsare en genväg till vilka individer vi kommer att se mer av de kommande åren. Jag är övertygad om att vi som arbetar i det sydsvenska näringslivet kommer att bli både förvånade, imponerade och stolta allteftersom Rapidus under kommande veckor släpper namnen på årets 34:or.

Äntligen! Rapidus lyfter återigen fram 34 entreprenörer som är max 34 år. Det är bland det viktigaste vi gör under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad