måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Upplagt för gräl om Barsebäck

Kort sagt: Öresundssamarbetet och regionens näringsliv kommer att känna av konsekvenserna av Danmarks folketingsvalet. Konsekvenserna smyger sig på för till exempel kärnkraft, arbetskraft och gränskontroller.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

När de danska partiledarna i går debatterade hos Dansk Industri, efter en kaotisk valdag på tisdagen, sökte jag förgäves efter meddelanden om framtiden för industri och näringsliv. Men även i det outtalade märks konsekvenser för näringslivet – och för samarbetet över Öresund, som annars inte var en fråga i valrörelsen.

Det finns till exempel inte en majoritet för att aktieägarbeskattningen i Danmark ändras. Detta skulle kunna ta bort den obalans som gör att betydligt fler danska bolag börsnoterar sig i Sverige än i Danmark, vilket Sedermera Fondkommission gör bra affärer på i Malmö. I valrörelsen lade flera borgerliga partier grunden för att rätta till obalansen, men verkligheten i Folketinget ser nu ut så här:

Det röda blocket har 90 mandat och majoritet – och sänkta aktieskatter finns i dag inte i Socialdemokraternas DNA. Men den röda majoriteten är instabil. Om en enda medlem lämnar så har det röda blocket 89 mandat – och då är det inte längre en majoritet. Det färöiska socialdemokratiska mandatet Sjúrður Skaale kräver till exempel “resultat för Färöarna” för att stödja det röda blocket. Bara det skulle kunna störta en röd majoritet. Därför undersöker nu den nyligen avgångna statsministern Mette Frederiksen (s) möjligheterna till en ny, bred regering tillsammans med blå partier.

Situationen påverkar relationerna med Sverige när balansen tippas från en trygg till en osäker röd majoritet. Sverige har nu en borgerlig regering, men inte Danmark. Gemensamma värderingar på regeringsnivå bleknar därför. Detta kan skada de gemensamma möjligheter som annars finns inom försvars- och energisamarbetet, samt viljan att förbättra affärsvillkoren över gränsen. Här är ett axplock av de områden som kan bli problematiska:

  • Gränskontrollerna upprätthålls på bekostnad av integration och pendlarnas förtroende. Just nu är det enstaka gränskontroller från Sverige till Danmark, men mot Tyskland skapar kontrollerna trafikstockningar. Blå partier och socialdemokrater är överens om att bibehålla gränskontrollerna, medan partier längre ut på den röda flanken vill avskaffa dem.
  • En kris håller på att växa fram över Öresund på grund av svensk kärnkraft. Sveriges nya regering kommer att satsa mer på kärnkraft. Det har till och med talats om ett nytt kärnkraftverk nära det nedlagda Barsebäck. Under valrörelsen har flera danska borgerliga partier uttalat sig positivt om kärnkraft. Men inte de röda, där motståndet är livsnerven. En regering ledd av Socialdemokraterna kommer därför att gå hårt åt mer svensk kärnkraft.
  • Planerna på en fast Kattegattförbindelse från Själland till Jylland har högre prioritet för både socialdemokrater och borgerliga än en HH-förbindelse och Öresundsmetron. Men i somras vägrade Socialdemokraterna (tills vidare) att gå vidare med Kattegatt. Frågan är dock inte officiellt död, bara lagd åt sidan. Det finns alltså fortfarande inga tecken på substantiella förhandlingar om HH och Öresundsmetron. Kattegatt kommer först.
  • Trots krisen har Danmark brist på kvalificerad arbetskraft. Enligt en analys kommer företagen att sakna 88.000 arbetare år 2030. Att attrahera utländsk arbetskraft – inklusive svensk – är en borgerlig, inte socialdemokratisk fråga. Utan en borgerlig majoritet händer inget mer för att locka till sig utländsk arbetskraft.

Just nu är de största likheterna mellan Danmarks och Sveriges politik ett komplicerat ledarskap. Det behöver vi inte under krisen för ekonomin, säkerheten och energin. En ny dansk regering kommer sannolikt inte att vara helt på plats på flera veckor, vilket är ett synligt tecken på försvagad beslutsmakt.

Sverige och Danmark står inför så många gemensamma utmaningar att det inte bör råda någon tvekan om att vissa också kan lösas gemensamt. Särskilt inom arbetsmarknad, säkerhet och energi. Även om Öresundssamarbetet lämnades utanför den danska valrörelsen, är en del av lösningen inte mindre – utan betydligt mer samarbete över Öresund.

Kort sagt: Öresundssamarbetet och regionens näringsliv kommer att känna av konsekvenserna av Danmarks folketingsvalet. Konsekvenserna smyger sig på för till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad