torsdag 25 april 2024

inloggad som

Världens dyraste saffran är från Skåne

|  
|  

Bolaget Österlensaffran har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren för sin skånskodlade saffran, som bland annat finns i flera nordiska finrestauranger. Nu auktionerar bolaget ut årets första skörd, högsta budet ligger på 55 dollar för 0,2 gram. Det motsvarar ett kilopris på över tre miljoner kronor. 

– Såvitt jag vet gör detta just denna lilla glasburk till världens dyraste saffran, säger Karl Berglund, medgrundare till Österlensaffran. 

Vanliga påsar med saffranspulver brukar i mataffärer kosta cirka 20 kronor för 0,5 gram. Österlensaffran produkt är dock helt ekologisk och riktad till finsmakare, som gärna betalar extra för högre kvalitet. Bland bolagets kunder finns bland andra restaurangerna Noma i Köpenhamn, Kontrast i Oslo och Mutantur i Malmö. Den skånska saffranen säljs även av bland andra Färskvaruhallen, Butik Rot och Cajsa Warg.  

Österlensaffran säljer fortfarande i liten skala och kämpar med att göra affären lönsam för företaget. Det är framför allt plockandet av pistillerna som är tidsödande. 

– Vi konkurrerar med odlare i Iran och Afghanistan som betalar typ en dollar om dagen, så vi kommer aldrig att komma ner till deras priser. Men vår kvalité är väldigt mycket högre, vi sparar bara den mest smakintensiva delen av pistillen, och om man har i åtanke att man bara behöver mindre än hälften så mycket av vår produkt så är det plötsligt inte lika dyrt, säger Karl Berglund. 

Emiliano Strauss

Bolaget Österlensaffran har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren för sin skånskodlade saffran, som bland annat finns i flera nordiska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.