fredag 29 september 2023

inloggad som

Världens dyraste saffran är från Skåne

|  
|  

Bolaget Österlensaffran har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren för sin skånskodlade saffran, som bland annat finns i flera nordiska finrestauranger. Nu auktionerar bolaget ut årets första skörd, högsta budet ligger på 55 dollar för 0,2 gram. Det motsvarar ett kilopris på över tre miljoner kronor. 

– Såvitt jag vet gör detta just denna lilla glasburk till världens dyraste saffran, säger Karl Berglund, medgrundare till Österlensaffran. 

Vanliga påsar med saffranspulver brukar i mataffärer kosta cirka 20 kronor för 0,5 gram. Österlensaffran produkt är dock helt ekologisk och riktad till finsmakare, som gärna betalar extra för högre kvalitet. Bland bolagets kunder finns bland andra restaurangerna Noma i Köpenhamn, Kontrast i Oslo och Mutantur i Malmö. Den skånska saffranen säljs även av bland andra Färskvaruhallen, Butik Rot och Cajsa Warg.  

Österlensaffran säljer fortfarande i liten skala och kämpar med att göra affären lönsam för företaget. Det är framför allt plockandet av pistillerna som är tidsödande. 

– Vi konkurrerar med odlare i Iran och Afghanistan som betalar typ en dollar om dagen, så vi kommer aldrig att komma ner till deras priser. Men vår kvalité är väldigt mycket högre, vi sparar bara den mest smakintensiva delen av pistillen, och om man har i åtanke att man bara behöver mindre än hälften så mycket av vår produkt så är det plötsligt inte lika dyrt, säger Karl Berglund. 

Emiliano Strauss

Bolaget Österlensaffran har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren för sin skånskodlade saffran, som bland annat finns i flera nordiska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad