tisdag 23 juli 2024

inloggad som

20 miljoner till digital smärtcoach

|  
|  

PainDrainer tar in 20 miljoner kronor i sin största finansieringsrunda och har hittills säkrat en tredjedel från tidigare investerare. Samtidigt får bolaget skjuts av internationella inkubatorer.

– Pengarna ska gå till att expandera den kommersiella processen och skapa intäkter. Det ger oss möjlighet att visa värdet i produkten och att vi har en kundbas med betalningsvilja. Dessutom kommer vi etablera samarbetspartner i form av kliniker för att visa att vår B2B-modell fungerar, säger PainDrainers vd Erik Frick. 

Lundabolaget lanserade tidigare i år en betaversion av sin app – en digital smärtcoach för personer med kronisk smärta – och blev samtidigt antaget till IBM Accelerator. IT-jätten ska bland annat hjälpa PainDrainer att utveckla sin affärsmodell för att sälja tjänsten till vården. Nu har bolaget blivit antaget till ännu en internationell accelerator, Creative Destruction Lab (CDL). 

– CDL har ett stort nätverk med investerare, affärsutvecklare, och startups. Vi väljer en körplan som passar våra behov och sedan kopplas vi ihop med relevanta personer kopplade till CDL, säger Erik Frick. 

Utöver affärsutvecklingen för B2B-försäljning är PainDrainers fokus nu att vidareutveckla appen, efter input från de första användarna. Målet är att lansera brett i USA under första kvartalet nästa år, för att sedan rulla ut produkten i Storbritannien under andra halvåret. 

– Vi står vid dörrkarmen för att öka rejält i omsättning. Vi vet att tekniken och AI-motorn funkar, och att patienter hjälps av appen, men vi vill skapa den bästa möjliga interaktiva upplevelsen innan vi släpper den kommersiellt. 

PainDrainer har hittills tagit in totalt runt 25 miljoner kronor från investerare, bland andra förre KappAhl-toppen Christian W Jansson och Mats Leiflands Vasaåsen Konsult. Bolaget startades av IT-entreprenören Göran Barkfors, forskaren Maria Klement och Carl Borrebaeck, som också ligger bakom bolag som Immunovia, Alligator Bioscience och Senzagen.

Emiliano Strauss

PainDrainer tar in 20 miljoner kronor i sin största finansieringsrunda och har hittills säkrat en tredjedel från tidigare investerare. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.