tisdag 16 april 2024

inloggad som

15 miljoner till teknik för tidig upptäckt av demens

|  
|  

Mantis Photonics startar under hösten två kliniska studier med sin teknik som ska upptäcka Alzheimers sjukdom innan den bryter ut. Medicinteknikbolaget öppnar nu en investeringsrunda på 15 miljoner kronor.

Mantis Photonics utvecklar en kameralösning som scannar ögat för att upptäcka tidiga tecken på bland annat Alzheimers. Det kan ha stor betydelse för chanserna att bromsa sjukdomen, då patienter som fått en tidig diagnos kan förändra sin livsstil och motarbeta sjukdomen i tid. För när de kognitiva symptomen visar sig betyder det att hjärnvävnad redan har börjat att dö – något som inte går att återställa.

– Vi hoppas kunna bevisa att vi kan upptäcka närvaron av biomarkörer så tidigt som 15 år innan den kognitiva försämringen börjar, säger Mantis vd Denis Hellebuyck.

Han är grundare till bolaget tillsammans med forskarkollegan Diego Guénot och Jan Alexander, ingenjör och specialist på maskininlärning. Deras förhoppning är att Mantis teknik ska användas som standard i vården när man screenar för Alzheimers sjukdom, som enligt Hjärnfonden kommer bli allt vanligare.

– Tekniken kan se biomarkörerna för proteinet som är skadligt för hjärnan innan hjärnvävnad börjar att dö. Genom att titta på ögat kan vi titta rakt in i hjärnan. Det har betydelse att vi börjar behandla människor innan hjärnans funktion börjar att minska, säger han.

Under hösten ska Mantis genomföra en klinisk studie i Helsingborg och en i Karlskrona. Studien i Helsingborg utförs vid en ögonklinik ska undersöka teknikens förmåga att diagnostisera ögonsjukdomar.

Han hoppas nu få in 15 miljoner kronor till bolaget, bland annat för att ta fram en ny användarvänlig prototyp. Innan sommaren genomförde bolaget en mindre runda på 1,5 miljon kronor där investeringsbolaget Vitadao gick in. Mantis styrelse har också stärkts med ordföranden Bram Goorden från Sophia Genetics, Madeleine Selvander från BrainLit och Eddie Thordarson från LU Holding.

Mette Carlbom

Mantis Photonics startar under hösten två kliniska studier med sin teknik som ska upptäcka Alzheimers sjukdom innan den bryter ut. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad