måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Nytt bolag tar fram implantat av magnesium

|  
|  

Magnesiumlegeringar används på grund av sin låga vikt i allt från telefoner till sportbilar, men nya Smile-bolaget LBM Sweden vill använda det i kroppen. Grundaren Dmytro Orlov, professor i materialteknik vid LTH som forskat på ämnet i över 20 år, utvecklar nämligen medicinska implantat av materialet.

– Det är baserat på den forskning jag har gjort i stort sett hela mitt liv, säger Dmytro Orlov som avslutade sin masterexamen i ämnet i slutet av 90-talet och sedan dess fortsatt på samma spår.

Han säger att implantaten har liknande egenskaper som kroppens egna ben och visat sig stötta läkningen av benstommen bättre än de material som används inom vården i dag. Samtidigt bryts materialet ner naturligt i kroppen och är giftfritt.

Dmytro Orlov kommer ursprungligen från Donetsk i Ukraina och har sedan 2006 bott i bland annat Japan och Australien med forskartjänster på olika universitet. Sedan 2015 är han bosatt i Sverige och professor vid LTH. Till sin hjälp har han medgrundaren Steve Miller, en medtech-profil baserad i USA med en lång erfarenhet av produktutveckling och kommersialisering.

– För tillfället tittar företaget på patent och gör regulatoriskt arbete. Vi jobbar med det markarbete som krävs för en lansering, säger Dmytro Orlov.

LBM Sweden har fått finansiering från LU Innovation, Almi, EU samt inkubatorn Smile dit bolaget också flyttade in under sommaren.

– Hittills har vi tillräckligt med pengar för att börja utveckla produkten, säger han.

Mette Carlbom

Magnesiumlegeringar används på grund av sin låga vikt i allt från telefoner till sportbilar, men nya Smile-bolaget LBM Sweden vill […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad