torsdag 28 september 2023

inloggad som

Tung styrelse till återvunna smycken

|  
|  

Elin Sigrén startade för 14 år sedan smyckesföretaget Sägen med affärsidén att ta vara på vackert svenskt porslin och design från Rörstrand och Gustavsberg och göra om det till smycken. Nu har kändiseliten hittat till varumärket och bolaget värvar en ny styrelse för att expandera utanför Skandinaviens gränser.

– Att göra smycken av det svenska populära porslinet har blivit vårt signum och de klassiska porslinsörhängena är fortfarande en linje hos oss. Men under åren har vi breddat våra material och jobbar i dag även med glas och stål. Det är roligt att skapa en exklusiv produkt och ge nytt liv till något som egentligen är förbrukat och redo att läggas på sophögen. Vi har en slogan som lyder “Från trash till treasures”, säger Elin Sigrén, Sägens grundare och vd.

Smyckesföretaget som har utställningslokal i Kirseberg i Malmö består i dag av fyra personer. Elin Sigrén planerar att anställa fler, eventuellt kan de bli det dubbla till nästa år. Många kändisar har hittat till varumärket, Sarah Dawn Finer och kronprinsessan Victoria är några av kunderna.

– Sarah Dawn Finer bär våra smycken gärna och ofta. Kronprinsessan Victoria bar för två veckor sedan våra “prisma earrings” som är gjorda av gamla återvunna gin-flaskor. Det känns som att hållbarhetsperspektivet verkligen är något som människor aktivt väljer i dag och som är här för att stanna.

Bolaget har stadigt ökat omsättningen med omkring trettio procent de senaste åren. En etablerad kundbas finns i Skandinavien och nu ska företaget sikta på en internationell expansion och på samma gång satsa ännu mer i Sverige. Detta ska underlättas av en nytillträdd styrelse som består av fyra nya ledamöter i Kajsa Knapp från Cool Stuff, Tobias Sjölin från Boozt, Jakob Nielsen från Anatomic Studios och Thomas Torounidis, med bakgrund från Awapatent och Innovation Skåne.

– Vi vill nå ut till Benelux-länderna och Tyskland, och vi har en trogen följarskara i England, där vi också vill fortsätta växa. Australien tycker generellt mycket om svensk design, så det kikar vi också på i nuläget. Med den nya kompetens som har inkommit i och med den nya styrelsen så kommer vi lägga krut på e-handel och vår onlinehandel, men vi finns även i ett åttiotal butiker runt om i Sverige, säger Elin Sigrén.

Julia Eriksson

Elin Sigrén startade för 14 år sedan smyckesföretaget Sägen med affärsidén att ta vara på vackert svenskt porslin och design […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad