måndag 25 september 2023

inloggad som

Nya virtuella trumpinnar lanseras i år

|  
|  

Senare i år lanseras Freedrum 2, en uppdaterad version av Malmöbolaget Freedrum Studios digitala trumpinnar. Bolaget har även lämnat in en patentansökan för sin positioneringsteknik, som enligt bolaget gör det möjligt att se positioner på ett nytt sätt och som även är tänkt att licensieras ut till aktörer bortom musikindustrin, säger bolagets vd George Charkviani.

Freedrum har efter konkursen och återstarten för lite mer än ett år sedan lanserat sin första version av virtuellt uppkopplade trumpinnar med fastsurrade sensorer som visar positionen i rummet. Med tillhörande app till dator eller telefon kan man trumma var som helst utan fysiska trumset. Den uppdaterade versionen gör att trumslagaren kommer närmare den verkliga känslan, sensorerna har inkluderats i trumpinnarna och den nya mjukvaran ger bättre 3D-positionering.

Försäljningen har ökat varje månad med runt 15 procent sedan lanseringen i november, enligt George Charkviani.

– Vi ska växa även genom att licensiera ut vår nya positioneringsteknik, exempelvis till gaming och annan industri. All utveckling och design gör vi internt här i Malmö, vi siktar på att bli det mest spännande mjuk- och hårdvarubolaget i Skandinavien, säger han.

Bolaget växer även personalmässigt. Nu består teamet av 16 personer, varav hälften är inom design, mjukvaruutveckling och elektronik, och hälften inom marknadsföring. George Charkviani tror de är 20 personer innan året är slut.

– Vi håller på att dra igång produktionen av Freedrum 2, som består av 450 komponenter, men man kan beställa redan nu. Vår produkt är en sådan grej som vi själva hade velat ha när vi var små. Ett riktigt trumset och trumlektioner kostar jättemycket. Med vår prenumeration får man två års kurs i trumspel och 300 låtar i olika musikgenrer som man kan öva på. Vår app kan även användas tillsammans med virtuella trumpinnar av andra märken, säger han.

Bolaget fyllde på kassan i slutet av förra året och fick in några nya delägare. Vid en tidigare kapitalinjektion tog de in cirka nio miljoner kronor.

– Vi tog in mer denna gången än vid förra finansieringsrundan, säger George Charkviani, men vill inte avslöja hur mycket.

Elisabet Ottosson

Senare i år lanseras Freedrum 2, en uppdaterad version av Malmöbolaget Freedrum Studios digitala trumpinnar. Bolaget har även lämnat in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad