tisdag 16 april 2024

inloggad som

Malmödoldis förutser diabetes typ 2

Malmöbolaget Lundoch Diagnostics har utvecklat LDcoder, ett test som mycket tidigt ska upptäcka dem som riskerar att få diabetes typ 2. Testet ska lanseras i Europa i år och bolaget har öppnat sin andra finansieringsrunda.

– Vi har tagit fram världens första blodtest som kan identifiera de personer som inom fyra år eller mer riskerar att utveckla diabetes typ 2. Detta ökar möjligheterna enormt att kunna förebygga diabetes genom livsstilsförändringar. LDcoder är CE-märkt och ska lanseras i september i år, säger bolagets vd och grundare Yang De Marinis till Rapidus.

LDcoder består av en AI-driven mjukvara samt två analys-kit som analyserar och värderar förekomsten av två specifika biomarkörer i blod som, enligt en stor internationell studie vid bland annat Lunds universitet, är tecken på en ökad risk att utveckla diabetes.

– Med dagens metod, där man mäter blodsockernivån, hittas endast de patienter som redan börjat utveckla sjukdomen, säger Yang De Marinis.

Hon är docent vid Lunds universitet och professor i Medical Engineering och AI-Machine Learning vid Shandong University, Kina. Arbetet som ligger till grund för patenten bakom LDcoder gjordes i en internationell studie som leddes av Yang De Marinis. Hon koordinerade 22 internationella aktörer som studerade mer än 8.000 individer som följdes i upp till 19 år.

Proteinet follistatin har identifierats som en biomarkör för diabetes. Follistatin utsöndras huvudsakligen från levern och är involverat i reglering av metabolismen. Forskarna fann att höga halter av follistatin i blodet resulterar i ökad fettackumulering i levern, vilket i sin tur ökar risken för fettleversjukdom och typ 2-diabetes. Patenten ägs av bolaget Lundoch.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Lundoch Diagnostics har utvecklat LDcoder, ett test som mycket tidigt ska upptäcka dem som riskerar att få diabetes typ […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.