måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Mer riskkapital till Sound Bioventures miljardfond

|  
|  

I januari i år startade Malmöbaserade Sound Bioventures sin första fond för investeringar i projekt för behandling av sällsynta sjukdomar. Amerikanska Artax Biopharma är det första bolaget i portföljen och planen är att göra tre-fyra investeringar till i år, uppger Sounds vd Johan Kördel, en av de tre grundarna.

– Det blir definitivt någon investering i Danmark eller Sverige – kanske i Öresundsregionen. Jag vurmar verkligen för regionen, jag är utbildad på LTH och har varit verksam här i 20 år varav tolv år hos Lundbeck. Men det är ändå kvaliteten på innovationerna som bestämmer. Vi har fem år på oss att investera i cirka 15 bolag, säger Johan Kördel.

Sound Bioventures fick in 110 miljoner euro, över 1,1 miljarder kronor, i första stängningen och siktar på att få in mer pengar till fonden samt att starta en ny fond, enligt Johan Kördel.

– Vi tänker bygga upp en firma som finns kvar länge. Det är roligt och det behövs fler kunniga life science-investerare i regionen. Vår approach är att investera en tredjedel av fonden i Skandinavien – mest i Sverige och Danmark, en tredjedel i resten av Europa och en tredjedel i USA, säger han.

Hur här tillgången på riskkapital i Öresundsregionen?

– Enligt mig finns det för lite. Men de sista åren har det gått ett steg framåt, med nya miljardfonden Eir Ventures som har kontor i Stockholm och Köpenhamn, och som tillsammans med oss kompletterar HealthCap och Hadean Ventures.

Hur länge ska ni stanna kvar i bolagen?

– Vår horisont är två till fyra år men kan sträckas till sex år. Investeringarna blir 50-75 miljoner kronor per bolag med reserver för att kunna vara med längre. Vi kommer inte bara med pengar utan även med kunskap och nätverk. Planen är att bygga bolagen tills någon med mer muskler kan ta läkemedelskandidaterna genom fas 3 till kommersialisering.

Sound Bioventures har kontor på Medeon i Malmö, i Stockholm samt i USA. Bolagets grundare och medfinansiärer är förutom Johan Kördel även Casper Breum, tidigare verksam i Lundbeckfonden Ventures, och Bibhash Mukhopadhyay, tidigare verksam i New Enterprise Associates. Ankarinvesterare är Novo Holdings, Saminvest, Vækstfonden, Europeiska investeringsfonden och Ramsbury Invest.

Elisabet Ottosson

I januari i år startade Malmöbaserade Sound Bioventures sin första fond för investeringar i projekt för behandling av sällsynta sjukdomar. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad