måndag 29 april 2024

inloggad som

TePe förvärvar sitt första produktbolag…

Malmöbolaget TePe har i och med köpet av Falubaserade Proxident förvärvat sitt första produktbolag och får därmed in ett helt nytt produktsegment: medel mot muntorrhet och tandkrämer. TePe ska nu fortsätta att växa både organiskt och genom förvärv, med målet att öka omsättningen från förra årets 915 miljoner till 1,5 miljarder kronor år 2025.

– Med Proxident är det första gången vi får in nya produkter genom förvärv. Vi värnar om våra kunders munhälsa och får nu ett mer komplett sortiment, säger Tepes vd Hanna Hageberg Hammar.

TePe har sedan starten för snart 60 år sedan vuxit organiskt med sina tandborstar, mellanrumsborstar och andra tandvårdsprodukter. De senaste åren även genom förvärv av ett par distributörer i Storbritannien och USA. Proxident, som i dag bara finns på den svenska marknaden, bidrar nu med en omsättning på runt 20 miljoner kronor per år.

Implementeringen av bolaget leds av Anne-Kristin Ottosson, som tillträtt en nyinrättad tjänst som Portfolio Director i TePes koncernledning. Hon har även lett etableringen av TePes senaste dotterbolag som startats i Australien.

– Proxidents produkter ska börja marknadsföras i Europa nästa år under TePes varumärke. Tyskland och Storbritannien är TePes största marknader. I Sverige kommer vart fjärde tandborste från TePe, säger Anne-Kristin Ottosson.

TePe-koncernen har runt 400 anställda, varav 250 personer vid huvudkontoret i Malmö där all utveckling och tillverkning av produkter och tillverkningsmaskiner sker.

– För att vara redo för en ökad efterfrågan har vi byggt ut produktionen i Malmö med 7.000 kvadratmeter. Vår strategi är att fortsätta växa med vår produktion i Sverige, säger Hanna Hageberg Hammar.

Hur ska ni öka omsättningen?

– Målsättningen är att bibehålla en organiskt tillväxt med runt tio procent per år. Utöver det kan fler förvärv vara intressant för att bredda vår portfölj av produkter och tjänster eller för att växa på befintliga och nya marknader. Vi har ett speciellt fokus på Asien som är vår största marknad efter Europa. Japan samt även Kina och Sydkorea är redan viktiga för oss och vi har nyligen inrättat ett regionkontor i Singapore för att stötta marknadsföringen i Asien, säger Hanna Hageberg Hammar.

TePe grundades 1965 av träsnidaren Henning Eklund, som utvecklade en trekantig tandsticka i trä, och bolaget ägs fortfarande av grundarfamiljen.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget TePe har i och med köpet av Falubaserade Proxident förvärvat sitt första produktbolag och får därmed in ett helt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.