onsdag 28 februari 2024

inloggad som

Referat: En födelsedag i Venus tecken

Klicka här för att se mingelbilder från evenemanget. 

Efter en lång väntan firade Rapidus äntligen sin födelsedag igen. I ett nästintill fullsatt Studio17 kunde de skånska näringslivstopparna åter mingla, skvallra, smida planer och så frön till nästa samarbete. Pembert & Company bjöd på buffé. Wifstrand ägde scenen och Bygghuset Finn bjöd på nytappad Rapidus-öl, presenterad av Mats Hägerfors. Allt var som vanligt igen alltså.

Inte riktigt, pandemin har väl satt sina spår. Till att börja var inte Mats där i rollen som Brygghuset Finns marknadschef utan som Rapidus dito. Jan Wifstrand, som under pandemin varit interim marknadschef (för sådär 17:e gången sedan grundandet), gör dessutom sina sista veckor som Rapidus enda ägare då Christer Fåhraeus snart tar över 60 procent av bolaget.

Men den absolut mest märkbara skillnaden från andra pre-pandemiska födelsedagar var att det inte spelades en enda rocklåt. Inga referenser till obskyra rockalbum från förra århundradet. Inga quiz om döda trummisar och bandet före bandet som slog igenom. Skönt, tyckte nog vissa som slapp förklara varför man inte alls behöver känna till Volbeat eller varför “Unforgiven” och “Nothing else matters” visst är Metallicas bästa låtar. (Red. anm.: Är du fullständigt från vettet, pojkvasker?! /Niclas) Andra såg mer besvikna ut i sina rockbands t-shirts.

I stället för grånade (om inte avlidna) rockgubbar pulserade det modern ungdomlighet ur högtalarna, signerat en färgstark duo. Dj Gunn Lundemo spelade en eklektisk mix med hög puls och artisten Jasmine Kara uppträdde med nya låtar. Nyast av alla var Rapidus egna låt (!) som duon producerat och spelat in åt företaget. En välkomstpresent från Wifstrand till de nya ägarna. (Ni som missade detta får vänta tills radion spelar den på repeat.)

Det var inte bara musiken som präglades av feminin kraft denna kväll. Samtliga pristagare var kvinnor för första gången i Rapidus historia. Årets Coeli-stipendiat blev Repamera, som företräddes av Frida Tibblin Citron. Årets Friskt Vågat tilldelades kaffe-entreprenören Rania Youness, vars Fogarolli-moppe knappast kan ha undgått någon kaffetorsk i södra Sverige. För att komma till födelsedagsfesten behövde hon avböja fyra andra event samma kväll. Till och med utnämningen av bäst klädda enligt kvällens röda tema gick till en kvinna, Smiles Ebba Fåhraeus, med Axis Martin Gren som nära tvåa.

Till sist det största priset, Årets Rapidusföretag, till ett företag inom kvinnohälsa som, enligt juryns gissning, är väldigt nära ett stort genombrott. (Trumvirvel.) Med över 15 års forskning i bagaget, globala patent och snart färdiga kliniska studier fas 2 är gissningen kanske inte så vågad. Gedea Biotech är Årets Rapidusföretag och lär prisas av betydligt fler när deras antibiotikafria behandling av bakteriell vaginos når marknaden. Det är bara en gissning…

Bild: Kristoffer Lindblad
Text: Emiliano Strauss

Klicka här för att se mingelbilder från evenemanget.  Efter en lång väntan firade Rapidus äntligen sin födelsedag igen. I ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad