tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Nystart för IT-profilernas satsning

|  
|  

För ett år sedan slog sig sex skånska IT-profiler samman under namnet Accebator för att hjälpa andra IT-konsulter att starta företag och skapa tillväxt. I skuggan av coronapandemin har det dragit ut på tiden, men nu säger medgrundaren Peter Krell att intresset tagit ny fart igen.

– Vi för diskussioner med några kandidater, vi får se vad det mynnar ut i. Tidigare har vi varit långt framskridna med fem-sex olika grupperingar, men deras egen verklighet kom ikapp dem. Pandemin eller privatlivet har satt käppar i hjulet när drömmen varit på väg att bli verklighet, säger Peter Krell till Rapidus.

Han har själv bakgrund från SAP Svenska, som han var med att starta upp. Övriga profiler i Accebator är Erik Jehander, Anders Jehander och Johan Jernström – alla tre med bakgrund på Bool som köptes upp av Sigma 2013 – Orangos förra vd Håkan Walberg samt Cybercom Sweden Souths tidigare vd Thomas Barge. Tillsammans startade de Accebator med affärsidén att ta ett litet ägande i varje konsultföretag de hjälper till att starta.

– Från början blev det rätt stort intresse, det blev en sorteringsutmaning när vi gick ut på LinkedIn och fick massor av kontakter som inte var relevanta. Folk beslutar inte att säga upp sig och starta eget över en natt, det behöver värka fram. Många har backat i slutet av processen, det kan vara pandemin som skapat extra osäkerhet, säger Peter Krell.

I stället har Accebator slipat på sitt erbjudande så att de även kan stötta nystartade företag finansiellt under en tid i utbyte mot ett större ägande.

– Då kan man få ekonomisk trygghet i ett halvår eller till och med ett år. För oss är detta en parallellsatsning, alla gör vi andra saker också. Men vi hoppas mycket på konceptet, säger Peter Krell.

Niclas Lindstrand

För ett år sedan slog sig sex skånska IT-profiler samman under namnet Accebator för att hjälpa andra IT-konsulter att starta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.