lördag 30 september 2023

inloggad som

Första kunderna till digital fysioterapi

|  
|  

Smile-bolaget Phystec, som tagit fram både ett fysiskt och digitalt hjälpmedel för fysioterapi, har sålt sina första mjukvarulicenser. Karolinska Institutet (KI) blir Lundabolagets första kund när de nu ska inleda kliniska studier med Phystecs digitala verktyg. 

– Det är egentligen en metod som jag har utvecklat, snarare än en produkt. Den är inspirerad av Lean-konceptet inom management för att åstadkomma beteendeförändringar avseende följsamhet under rehabilitering. De fyra grundbultarna är att ha tydliga och visuella mål med feedback och belöning, säger Phystecs grundare och vd Ingela Sjölin. 

Verktyget ska vara motiverande för patienten och göra rehabiliteringen lättöverskådlig för patienter, vårdpersonal och fysioterapeuter. Målgruppen är både personer som återhämtar sig efter operationer och patienter som lider av medicinska åkommor. 

Ingela Sjölin är själv fysioterapeut och upplevde behovet av bättre översikt över patientens process. Hon laborerade till en början med whiteboard-tavlor och utvecklade metoden i samråd med sina patienter.

Första färdiga produkten blev en tavla i plåt som produceras i Trelleborg och har väckt intresset hos två KI-doktorander. Enligt KI:s studier gör verktyget rehabiliteringen både billigare och mer effektiv.

– Det vi såg i deras första studie, som var på 130 bukcancer-patienter där hälften fick vanlig rehabilitering och hälften använde tavlan, var att de med tavlan blev friskare samtidigt som vårdtiden i snitt var ett dygn kortare. Det betyder att vården sparade ungefär 650.000 kronor bara i den studien, räknat på en snittkostnad på 10.000 kronor per vårddygn. 

Emiliano Strauss

Smile-bolaget Phystec, som tagit fram både ett fysiskt och digitalt hjälpmedel för fysioterapi, har sålt sina första mjukvarulicenser. Karolinska Institutet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad