tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Stairway Medical börjar producera

|  
|  

Det Malmöbaserade uppstartsbolaget Stairway Medical tar in “ett par miljoner kronor” från tidigare ägare för att tillverka en prototypserie av bolagets nya hjälpmedel Stairway. Det är en apparat som ska hålla andningsvägarna öppna under lättare narkoser i samband med undersökningar och kirurgiska ingrepp. Pengarna ska även räcka till de första prekliniska och kliniska studierna.

– I Europa och USA genomförs årligen över 30 miljoner lättare narkoser. Det är ovanligt med riktigt allvarliga tillbud, men väldigt ofta måste övervakande vårdpersonal ingripa för att med snabba och korrekta handgrepp hålla andningsvägarna öppna, säger Stairways medgrundare och vd Jonas Åkeson.

Han är narkosöverläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och professor i anestesiologi och intensivvård vid Lunds universitet. En riskabel trend som han sett, som också gav upphov till affärsidén, är att allt fler undersökningar och ingrepp under lättare narkos görs även utanför sjukhusen.

– Ofta har den vårdpersonalen inte den utbildning och erfarenhet som narkospersonal har. I synnerhet inte när det gäller andningsvägarna, säger han.

Enligt bolaget finns det i dag inget medicintekniskt hjälpmedel som kan hålla andningsvägarna öppna under lättare narkos. Därför krävs ständig beredskap för snabba insatser av vårdpersonalen. De fyra grundarna till Stairway Medical har därför utvecklat ett enkelt hjälpmedel för engångsanvändning som de inom kort är redo att börja utvärdera.

– I höst ska vi göra prekliniska studier på friska frivilliga personer och nästa vår planerar vi att starta kliniska studier på patienter vid två vanliga typer av ingrepp. Samtidigt arbetar vi med att förstärka vårt patentskydd, säger Jonas Åkeson.

Elisabet Ottosson

Det Malmöbaserade uppstartsbolaget Stairway Medical tar in “ett par miljoner kronor” från tidigare ägare för att tillverka en prototypserie av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.