lördag 15 juni 2024

inloggad som

Vectura köper The Loop 

|  
|  

Vectura Fastigheter köper The Loop, den blivande kontors- och evenemangsfastigheten bredvid ESS i Lund, av Skanska för 570 miljoner kronor. Första spadtaget tas inom kort, men Vectura börjar redan nu sondera regionen efter möjliga hyresgäster. 

– Vår erfarenhet av att utveckla innovativa destinationer inom life science där både akademi och näringsliv möts har drivit vårt intresse mot Lund och Science Village. Genom förvärvet knyter vi ihop tre av Sveriges största life science-hubbar, säger Vecturas vd Joel Ambré.

Bolaget äger sedan tidigare en handfull äldreboenden i Skåne, bland annat två i Malmö. The Loop blir Vecturas första fastighet med inriktning på life science i Skåne, och deras tredje i Sverige. Stockholmsföretaget äger även Forskaren i Hagastaden i Stockholm och GoCo i göteborgska Mölndal. 

– Vi som fastighetsägare kan fungera som en facilitator och möjliggöra samarbeten mellan bolagen i våra fastigheter. Det är en naturlig roll för oss, vi konkurrerar ju inte på något sätt med våra hyresgäster, och det har varit väldigt uppskattat. Vi vill se synergier mellan de nationella hubbarna, men i vilken form och om orterna är redo att samarbeta får tiden utvisa, säger Joel Ambré.

Han uppger att första spadtaget i Brunnshög kommer att ske innan sommaren och Skanska redan har ett hyresavtal på plats med Science Village Scandinavia som kommer att använda konferenslokalerna. Planen är att fastigheten ska vara klar i början 2024, men innan dess börjar Vectura sondera terrängen.

– Vi vill skapa sammanhang tidigt under processen och aktivera den digitala platsen innan den fysiska. Vi kommer att organisera möten även utanför bygget innan det är klart och därmed möjliggöra samarbeten. Självklart måste vi också samarbeta med andra fastighetsägare i området för att tillsammans skapa rätt miljö.

Vectura Fastigheter har nu planer på att fortsätta stärka sitt bestånd i Skåne. 

– Det har vi i allra högsta grad. Vi gillar Skåne och ser stor potential i både Malmö och Lund. Lite extra intressant är ESS och MAX IV, kopplat till Lunds universitet, Medicon Village, och allt som finns på Ideon Science Park är. Det finns massor att bygga vidare på, vi har många tankar och idéer framåt, säger Joel Ambré. 

Emiliano Strauss

Vectura Fastigheter köper The Loop, den blivande kontors- och evenemangsfastigheten bredvid ESS i Lund, av Skanska för 570 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Danska arkitekter stänger i Malmö

    Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

  • Svenska arkitekter lider också

    Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

  • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

    Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.

  • “Räntesmällen är tagen nu”

    Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.

  • Sänkta fastighetsvärden i skånska bolag

    De båda skånska fastighetsbolagen Acrinova och Sydsvenska Hem åker på rejäla snytingar i sina resultatrapporter. I båda fallen är boven räntan.

  • Heimstaden slopar utdelning

    Fastighetsbolaget Heimstaden, med huvudkontor i Malmö, gjorde en förlust på 25 miljarder kronor under 2023. Nu ställs utdelningen in på bolagets noterade preferensaktie.