torsdag 25 april 2024

inloggad som

SensoDetect öppnar mätklinik för ADHD

|  
|  

Lundabolaget SensoDetect startar en mottagning för privatpersoner som vill undersöka om de har anlag för ADHD. För att finansiera kliniken och en global lansering av den egenutvecklade mättekniken tar bolaget in fyra miljoner kronor i en riktad nyemission.

– Huvudanledningen till att vi startar en egen klinik är de svenska regionernas stora motstånd mot att ta in ny teknik. Frågan vi ska lansera är varför psykiatriker är de enda läkarna som inte mäter på det organ, hjärnan, som de medicinerar. Man kan tycka att det behövs för att bekräfta diagnosen, exempelvis när det gäller barn med ADHD-diagnos som får läkemedel med amfetamininnehåll. Man kan jämföra det med att benbrott måste röntgas och att diabetiker mäter blodsockernivån, säger Per-Anders Hedin, ny vd sedan i september förra året.

SensoDetects instrument mäter hur hjärnstammen reagerar på ljudstimuli och en undersökning tar ungefär en kvart. Mätmetoden är validerad för att ge stöd för diagnos av ADHD, autism och schizofreni. Den visar om anlag finns, men en eventuell diagnos ställs av läkare. Diagnoser av ADHD och autism, som är så kallade neuropsykologiska funktionsvariationer, ska bara ges om läkaren upplever att de medför en funktionsnedsättning.

– Mig veterligen är vi de enda som har en kostnads- och tidseffektiv mätteknik för detta. Traditionellt ställer psykiatriker diagnos efter samtal och bedömning av uppförande, eller i vissa fall röntgenundersökningar som både är dyra och har lång kötid, uppger Per-Anders Hedin.

Bolaget har inte sålt någon produkt än men har avtal med återförsäljare i Bolivia, Indien, Kina och Saudiarabien. I Bolivia har en valideringsstudie genomförts som snart ska publiceras, vilket blir startskottet för en lansering där och senare även i Chile. Fler valideringsstudier ska snart startas i Indien och Saudiarabien. Bolaget erbjuder sig att även åka med utrustningen till andra svenska städer för att göra mätningar.

– Här i Sverige har man alltid rätt till en second opinion, vilket vi kan ge med våra mätningar, säger Per-Anders Hedin.

Bolagets aktier handlas på Spotlight Stock Market.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget SensoDetect startar en mottagning för privatpersoner som vill undersöka om de har anlag för ADHD. För att finansiera kliniken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.