tisdag 16 juli 2024

inloggad som

…som återvinner fosfor

|  
|  

Systemet sparar inte bara vatten åt användaren utan återvinner även fosforn. Intresset för ett avloppsfilter som kan återvinna fosfor är stort, berättar Lisa Heiberg som under många år har forskat på området.

– Alla som jobbar inom vattenrening är väldigt intresserade av en lösning på hur man kan återvinna fosfor. I framtiden kommer det att bli krav på att samla upp och ta hand om fosfor. Vi har nu byggt en filterprototyp för att demonstrera tekniken för kunder och finansiärer, säger hon.

Just nu pågår även ett projekt med filterbrunnar som har installerats på ett reningsverk, samt ett samarbete med danska Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram.

– Vi har tänkt att producera 50 ton per år i samband med vår marknadsintroduktion. På sikt hoppas vi på att förlägga produktionen hos en stor producent. Det är drömmen, säger Lisa Heiberg.

Sara Nkwe Assarsson

Systemet sparar inte bara vatten åt användaren utan återvinner även fosforn. Intresset för ett avloppsfilter som kan återvinna fosfor är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.