fredag 10 maj 2024

inloggad som

…som återvinner fosfor

|  
|  

Systemet sparar inte bara vatten åt användaren utan återvinner även fosforn. Intresset för ett avloppsfilter som kan återvinna fosfor är stort, berättar Lisa Heiberg som under många år har forskat på området.

– Alla som jobbar inom vattenrening är väldigt intresserade av en lösning på hur man kan återvinna fosfor. I framtiden kommer det att bli krav på att samla upp och ta hand om fosfor. Vi har nu byggt en filterprototyp för att demonstrera tekniken för kunder och finansiärer, säger hon.

Just nu pågår även ett projekt med filterbrunnar som har installerats på ett reningsverk, samt ett samarbete med danska Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram.

– Vi har tänkt att producera 50 ton per år i samband med vår marknadsintroduktion. På sikt hoppas vi på att förlägga produktionen hos en stor producent. Det är drömmen, säger Lisa Heiberg.

Sara Nkwe Assarsson

Systemet sparar inte bara vatten åt användaren utan återvinner även fosforn. Intresset för ett avloppsfilter som kan återvinna fosfor är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen