fredag 29 mars 2024

inloggad som

FluoGuide startar fas 2-studier

|  
|  

Bioteknikföretaget FluoGuide från Köpenhamn kan glädjas sig över att fas 2-studierna av deras produkt, ett kontrastmedel för patienter med komplicerad lungcancer, kan starta om några dagar på Rigshospitalet. Detta efter att aktiekursen mer än halverats på ett år.

FluoGuide har svenska styrelseledamöter och är noterade i Sverige. Från maximalt värde den 24 februari 2021, då aktien kom upp i 143,50 kronor har den nu sjunkit till dagens startkurs på cirka 64 kronor. Senaste bokslutet från 2020 visar också på en fördubbling av det negativa resultatet till minus 17,46 miljoner danska kronor. Vd Morten Albrechtsen behåller dock optimismen trots ekonomiskt stryk i Stockholm.

– Både den allmänna marknaden och sektorn har drabbats hårt. Jag ser det som en fantastisk möjlighet för den smarta investeraren, säger han till Rapidus.

Han påpekar att FluoGuide-rapporterna från SEB, Redeye och ABG alla har varit mycket positiva. Med tiden kommer dock företaget att behöva ännu mer pengar än de 75 miljoner svenska kronor som FluoGuide tog in i maj 2021. Bolaget har även fått 2,5 miljoner euro stöd av European Innovation Council.

– Vi sover med kängorna på och samlar in pengar när det är vettigt för företaget och aktieägarna, säger Morten Albrechtsen.

Fas 2-studien på lungcancerpatienter startar inom kort med 24 patienter.  FlouGuide utvecklar en substans, FG001, som gör cancerceller självlysande under operationer. Det hjälper kirurger till mer exakta operationer och att inte förbise cancerceller vilket ofta händer i dag. Fas 3-studien är tänkt att sätta igång direkt efter fas 2, beroende på resultaten som väntas i år. Sedan ska FluoGuide ansöka om godkännande av den första produkten 2024, om allt går enligt planerna. 

Keld Broksø

Bioteknikföretaget FluoGuide från Köpenhamn kan glädjas sig över att fas 2-studierna av deras produkt, ett kontrastmedel för patienter med komplicerad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]