måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Första kapitalet till återbildning av ben

|  
|  ,

Det unga Lundabolaget Moroxite F har tagit in sitt första externa kapital för att finansiera förberedande kliniska studier. Totalt tar bolaget in tio miljoner kronor, varav sex miljoner från fonden Fåhraeus Startup & Growth och fyra miljoner från Almi Invest.

– Nu börjar vi planera kliniska studier av frakturläkning med två eller tre mindre pilotserier vilket kommer att följas av en större klinisk studie. Eftersom vi kombinerar produkter som redan är godkända så räknar vi med att det inte kommer behövas en lika omfattande process som är regel inom medicinsk teknik, säger professor Magnus Tägil, medicinskt ansvarig på Moroxite F.

Magnus Tägil startade företaget tillsammans med professor Lars Lidgren, doktor Deepak Raina och näringslivsveteranen Semmy Rülf för att kommersialisera flera års forskning kring ämnet hydroxylapatit. Ämnet förekommer naturligt i ben och används av bolaget för att återbilda ben i höften och ryggraden efter att skruvar eller plattor opererats in. Metoden ska få skruven att fästa bättre även hos bensköra patienter.

De inledande studierna handlar om att återbilda ben i höftleder hos patienter.

– Det är den stora gruppen av patienter som kan ha nytta av behandlingen. Skruvar och spikar som man fäster i höftleden har tendenser att lossna. Kan man få dem att sitta bättre så slipper många att göra omoperationer för att skruvarna ska fästa ordentligt eller sätta in proteser, säger Magnus Tägil.

Moroxite F:s ordförande Lars Lidgren har tidigare sagt till Rapidus att omkring 60 miljoner kronor kommer att behövas för de kommande studierna innan behandlingen är redo för marknaden.

– Denna första investering räcker i två år fram till att vi ska göra en större jämförande studie där vi bekräftar den kliniska nyttan. Då behöver kassan fyllas på igen, säger Lars Lidgren.

Niclas Lindstrand

Det unga Lundabolaget Moroxite F har tagit in sitt första externa kapital för att finansiera förberedande kliniska studier. Totalt tar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad