fredag 23 februari 2024

inloggad som

Första kapitalet till återbildning av ben

|  
|  ,

Det unga Lundabolaget Moroxite F har tagit in sitt första externa kapital för att finansiera förberedande kliniska studier. Totalt tar bolaget in tio miljoner kronor, varav sex miljoner från fonden Fåhraeus Startup & Growth och fyra miljoner från Almi Invest.

– Nu börjar vi planera kliniska studier av frakturläkning med två eller tre mindre pilotserier vilket kommer att följas av en större klinisk studie. Eftersom vi kombinerar produkter som redan är godkända så räknar vi med att det inte kommer behövas en lika omfattande process som är regel inom medicinsk teknik, säger professor Magnus Tägil, medicinskt ansvarig på Moroxite F.

Magnus Tägil startade företaget tillsammans med professor Lars Lidgren, doktor Deepak Raina och näringslivsveteranen Semmy Rülf för att kommersialisera flera års forskning kring ämnet hydroxylapatit. Ämnet förekommer naturligt i ben och används av bolaget för att återbilda ben i höften och ryggraden efter att skruvar eller plattor opererats in. Metoden ska få skruven att fästa bättre även hos bensköra patienter.

De inledande studierna handlar om att återbilda ben i höftleder hos patienter.

– Det är den stora gruppen av patienter som kan ha nytta av behandlingen. Skruvar och spikar som man fäster i höftleden har tendenser att lossna. Kan man få dem att sitta bättre så slipper många att göra omoperationer för att skruvarna ska fästa ordentligt eller sätta in proteser, säger Magnus Tägil.

Moroxite F:s ordförande Lars Lidgren har tidigare sagt till Rapidus att omkring 60 miljoner kronor kommer att behövas för de kommande studierna innan behandlingen är redo för marknaden.

– Denna första investering räcker i två år fram till att vi ska göra en större jämförande studie där vi bekräftar den kliniska nyttan. Då behöver kassan fyllas på igen, säger Lars Lidgren.

Niclas Lindstrand

Det unga Lundabolaget Moroxite F har tagit in sitt första externa kapital för att finansiera förberedande kliniska studier. Totalt tar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.