tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Ny bolånefond lanseras nästa år

Kollektiva Innovation Studio tog i höstas in 25 miljoner kronor från investeringsbolaget Spiltan till sin digitala bolånefond Hejmo. Spiltan har nu godkänts av Finansinspektionen och satsar ytterligare 50 miljoner kronor som till fondens startkapital inför lanseringen nästa år.

– Tanken är att vi ska bli det största alternativet utanför bankerna. Vi var trygga i att samarbetet skulle fungera då dialogen hållits ett längre tag. Deras varumärke har öppnat nya dörrar för oss och vi har fått positiv respons av de kontakter som redan är etablerade, säger Nicklas Larsson, vd för Kollektiva.

Moderbolaget Kollektiva tog fram plattformen för att starta en pensionstjänst, men stängde ner 2017 efter skärpta regler från Pensionsmyndigheten till följd av skandalerna med Falcon Funds och Allra. Sedan dess har bolaget i ett par års tid jobbat på att kunna använda plattformen till något annat och har nu en nästintill färdig bolånetjänst vid namn Hejmo, som då blir dotterbolag till Kollektiva.

Spiltan godkändes av Finansinspektionen i slutet av oktober och blir därmed huvudägare i Hejmo. Kapitalet som tas in ska betraktas som en långsiktig satsning och fungera som grundkapital för utlåningsfonden.

– Spiltan startar med 50 miljoner som kan betraktas som en grundplåt. Därefter kommer vi löpande ta in pengar från investerare såsom statliga och privata pensionsinstitut. Vi börjar med Spiltans investering för att visa att fonden, vår tekniska plattform och alla processer fungerar och därefter löpande ta in kapital från olika finansiärer.

I nuläget söker bolaget programmerare i Malmö och bolånehandläggare i Stockholm. Plattformen är i dagsläget nästan klar för lansering och nu ska bara de sista pusselbitarna falla på plats.

– Vi siktar på att kunna gå brett och lansera Hejmo nästa år, säger Nicklas Larsson.

Julia Eriksson

Kollektiva Innovation Studio tog i höstas in 25 miljoner kronor från investeringsbolaget Spiltan till sin digitala bolånefond Hejmo. Spiltan har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad