torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nytt företag ska minska matsvinnet

|  
|  

Två unga Helsingborgsentreprenörer har tagit fram en app som hjälper livsmedelsföretag att minska sitt matsvinn. Appen, som beräknar ett nytt bäst före-datum för kylda livsmedel som utsatts för en temperaturavvikelse, ska testas i ett större pilotprojekt i början av nästa år. Till sommaren kan en kommersiell produkt finnas på marknaden, säger Sustainable Food Waste SFW:s
grundare och affärsutvecklare Nazih Hazime (till höger i bilden).

– Med det hållbarhetsfokus och teknik som finns i dag ser vi all anledning att använda modern teknologi för att öka hållbarheten och minska matsvinnet, säger han.

Massor av mat slängs i dag i onödan, vilket fick Nazih Hazime och Jacob Petersson att börja fundera på en lösning för att minska matsvinnet. De två entreprenörerna, som båda har jobbat inom olika delar av livsmedelskedjan, insåg att temperaturavvikelser för frysta och kylda varor var en svag länk. Om temperaturen i en kyl eller transport höjs med bara någon grad, håller livsmedlet inte lika länge – och många handlare tar det säkra före det osäkra och kasserar varor som fortfarande är tjänliga.

Det digitala verktyg som Sustainable Food Waste har tagit fram integreras med kylkedjans temperatursensorer och beräknar ett nytt bäst före-datum. På så sätt kan varan märkas om i stället för att slängas. Nazih Hazime säger att intresset för en produkt som kan minska det temperaturberoende matsvinnet är stort.

– Just nu för vi dialog med två av Sveriges största livsmedelsaktörer. Globalt sett handlar det om sju miljarder ton mat som slängs på grund av temperaturavvikelser, säger Nazih Hazime.

Sustainable Food Waste har fått stöd från och samarbetar med Almi, Krinova, Hetch och GL-Konsult.

Sara Nkwe Assarsson

Två unga Helsingborgsentreprenörer har tagit fram en app som hjälper livsmedelsföretag att minska sitt matsvinn. Appen, som beräknar ett nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.