fredag 3 maj 2024

inloggad som

AI-konsulter expanderar igen

|  
|  

Pandemin bromsade Backtick Technologies tillväxt, planerade rekryteringar pausades och det nyöppnade kontoret i Silicon Valley fick läggas på is. Nu hämtar sig konsultbolaget, växer igen och återupptar satsningar på egna produktidéer. 

Uppstartsbolaget Backtick Technologies omsättning gick förra året från stark tillväxt till att nästan halveras. Innan pandemin hade bolaget öppnat ett kontor i Silicon Valley, som sedermera stängdes, och lanserat sin första produkt – tjänsten Cowait som är tänkt att effektivisera arbetet i AI-projekt. Men även den satsningen fick bromsas in, tjänsten är fortfarande gratis och vidareutvecklas i lugn takt. 

– Vi bestämde oss för att låta Cowait växa till sig lite på open source-sidan innan vi tar nästa produktifieringssteg, säger Backticks medgrundare och vd Oskar Handmark. 

Målet är fortfarande att med tiden satsa allt mer på egna produkter – utvecklarverktyg med inrikting på dataanalys och maskininlärning – men kärnan i verksamheten är fortfarande konsultuppdrag inom maskininlärning. Den verksamheten har nu börjat växa igen och dagens tiotal anställda är dubbelt så många som innan pandemin. Omsättningen väntas landa på cirka åtta miljoner miljoner vilket också är nära det dubbla från 2019. 

– Vi gör några miljoner i vinst som primärt kommer att användas som buffert och till strategiska investeringar i produktidéer och projekt, säger Oskar Handmark. 

Emiliano Strauss

Pandemin bromsade Backtick Technologies tillväxt, planerade rekryteringar pausades och det nyöppnade kontoret i Silicon Valley fick läggas på is. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.