tisdag 5 december 2023

inloggad som

VoiceDiagnostic fyller på kassan

|  
|  

VoiceDiagnostic utvecklar ett AI-baserat röstvårdshjälpmedel som ska lanseras i en betaversion nästa år. Bolaget håller på att ta in kapital med målet att få in fem miljoner kronor i år som ska gå till fortsatt teknikutveckling, patienttester och att börja marknadsföra sig, uppger Louise Wrange som är bolagets vd sedan i våras.

VoiceDiagnostic erhöll även maxbeloppet på 900.000 kronor från Vinnovas Innovativa startup steg 2 i somras och har fått stöd av Medtech4Health för att finansiera studier av produkten med patienter på en logopedklinik i Region Östergötland.

– Det är en utmaning att hålla kvar motivationen hos patienterna. Med vår första produkt ska patienten via en app kunna få feedback i realtid på om övningarna görs på rätt sätt. Där sticker vi ut jämfört med våra konkurrenter. Dagens patienter har svårt att beskriva för sin logoped hur träningen går där hemma, säger Louise Wrange.

Första produkten för Minc-bolaget är ett webbgränssnitt åt logopeden för att individanpassa behandling av patienter med lättare röstproblem, som heshet och rösttrötthet. Patienterna ska använda en app. Den långsiktiga strategin är att ta fram en produkt för tidig diagnos av sjukdomar – som återkomst av stämbandscancer, Parkinson samt TBE – med hjälp av att analysera röstförändringar. Gemensamt för produkterna är att AI-algoritmer analyserar patientens tal. För att lära upp AI:n gäller måste bolaget hitta så kallade vokala biomarkörer – specifika förändringar som kan hittas på inspelningar av talet. För att nå dit behövs en enorm mängd röstdata.

Bolaget grundades av professor Andreas Jakobsson och läkare Henrik Widegren, känd från SVT-programmet Fråga Lund. Övriga medgrundare är ytterligare Lundaforskare inom matematisk statistik och logopedi samt LU Holding. Även Louise Wrange är delägare. Bodil Rosvall Jönsson, som bland annat varit Region Skånes näringslivsdirektör och vd för Business Region Skåne, är ny styrelseordförande sedan i somras.

Elisabet Ottosson

VoiceDiagnostic utvecklar ett AI-baserat röstvårdshjälpmedel som ska lanseras i en betaversion nästa år. Bolaget håller på att ta in kapital […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.