onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Kassacentralen köper upp Göteborgsbolag…

Malmöbaserade Kassacentralen förvärvar Göteborgsbolaget Alfo Systems, ett par månader efter att ha slukat konkurrenten Kontorservice Råå. Efter förvärven omsätter Kassacentralen mer än 100 miljoner kronor 2021. Detta trots – eller därför – att de vänder sig till den pandemi-krisande restaurangbranschen. 

Alfo Systems är ett försäljningsbolag med cirka 15 anställda som i några år sålt och servat Kassacentralens kassasystem TruePos. Förra året omsatte göteborgarna 27 miljoner. Uppköpet blir ett sätt för Kassacentralen att sprida sitt namn i Göteborg och påbörja en offensiv i staden, enligt utvecklingschef Henrik Sellehed. 

– Vi går inte ut med prislappen, men det är mycket pengar. Det är en välmående firma vi köper och den absolut största investeringen vi gjort hittills. Det finns många synergier och vi får från dag ett tillgång till deras stora kundregister. Det kan gå snabbt sen, säger han.  

Han har varit med Kassacentralen sedan starten 2006 och de senaste åren tagit över rodret i det som nu blir en koncern. Som utvecklingschef för moderbolaget startade han dotterbolagen TruePay och TrueApp som han är vd för. De lanserade, ungefär samtidigt som pandemin tog fart, en kombinerad beställnings- och betalningsterminal för restauranger med bland annat kundappar som kan kopplas till kassasystemet. 

–Tur i oturen så blev det en okej tajming att släppa sådana lösningar. Det har verkligen hjälpt restaurangerna under pandemin, när de plötsligt behövde effektivera verksamheten och få mindre spring. Så pandemin har kanske gjort att vi sluppit vissa marknadsföringskostnader, men jag tror vi hade vuxit ännu mer utan den, säger Henrik Sellehed. 

För ett par år sedan tog han över en andel som gjorde honom till huvudägare vid sidan av grundaren Ulf Ericsson. Nu har han fullbordat övertagandet och äger 80 procent av koncernen. Övriga 20 procent ägs av Kassacentralens ekonomichef Anna Fredriksson. Koncernen har även kontor i Gävle, Stockholm, Kalmar, Sundsvall och Polen, samt nu även Göteborg och Helsingborg. 

– Vi hade svårt att etablera oss i Helsingborg från Malmökontoret. Det finns en viss rivalitet som i fotbollen mellan städerna, så vi valde att lösa det genom att köpa upp en lokal aktör som tidigare var konkurrent, säger Henrik Sellehed. 

Emiliano Strauss

Malmöbaserade Kassacentralen förvärvar Göteborgsbolaget Alfo Systems, ett par månader efter att ha slukat konkurrenten Kontorservice Råå. Efter förvärven omsätter Kassacentralen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.