fredag 9 juni 2023

inloggad som

Veteraner bakom nytt bolag som återbildar ben…

|  
|  ,

Professor Lars Lidgren och näringslivsveteranen Semmy Rülf har tillsammans med två andra Lundaforskare startat företaget Moroxite F. Bolaget bygger på flera års forskning om det naturliga ämnet hydroxylapatit och hur det kan användas för att återbilda ben i höften och ryggraden efter att skruvar eller plattor opererats in.

– Jag har varit med ett tag nu, men detta är nog det mest spännande vi någonsin gjort! säger Moroxite F:s styrelseordförande Lars Lidgren till Rapidus.

Forskningen har skett på Lunds universitet tillsammans med professor Magnus Tägil och doktor Deepak Raina, som är medicinskt respektive tekniskt ansvariga i Moroxite F. Deepak Raina säger att det bara i Sverige görs omkring 60.000 operationer varje år på grund av frakturer som uppstått av benskörhet – hälften av dem i höften.

– Är man benskör så får inte skruven alltid ett bra fäste i benet. Vad vi gör är att leverera miljoner små partiklar av hydroxylapatit, som finns naturligt i ben. Det gör att fästet i gränsytan mellan benet och skruven blir bättre, säger Deepak Raina.

Moroxite F, där F står för just fraktur, har även utvecklat en hårdvarudel som levererar partiklarna kring metallskruven. Hydroxylapatiten fungerar sedan inte bara för att bygga på benet i sig, utan attraherar och binder också det vanliga benskörhetsläkemedlet bisfosfonat, som hjälper skelettet att återbilda ben och förbättra skruvförankringen under läkningen.

Även om företaget bara är ett år gammalt så har de föregående årens forskning gjort att bolaget redan nått kliniska studier.

– Alla material och läkemedel som används är redan godkända, så vi har fått etiskt godkännande och har rekryterat till den första studien på patienter. Den görs i Kaunas i Litauen på 40 patienter och har redan kommit halvvägs. Omfattande ryggstudier på djur pågår parallellt i Dresden och Odense, säger Deepak Raina.

Niclas Lindstrand

Professor Lars Lidgren och näringslivsveteranen Semmy Rülf har tillsammans med två andra Lundaforskare startat företaget Moroxite F. Bolaget bygger på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl