torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Profiltunga nålinnovatörer får nytt kapital

|  
|  

Xaga Surgical tar in fyra miljoner kronor från delägaren och ordföranden Christan W. Jansson, som även är ordförande för bland annat PostNord, Accumbo och 1337 Partners. Pengarna ska användas till att kommersialisera bolagets patenterade medicinska nålar. 

Första produkten är en biopsinål för diagnostik av prostatacancer som är patenterad i Europa, Japan och nu även Kina. Det finns även en pågående ansökan i USA och fler kompletterande patent kommer. Därutöver måste bolaget, som ingår i Smile Incubator, söka tillstånd hos FDA för att få sälja nålen på amerikanska marknaden. 

– Det hela började med att jag hade flera patienter som blivit sjuka efter att jag gjort en biopsi, där man alltså sticker en nål genom ändtarmen till prostatan för att ta ett vävnadsprov. När man jobbar som läkare är den absolut värsta känslan när en patient blir dålig efter ett ingrepp man gjort. Jag tänkte att det inte var klokt att nålarna såg ut som de gör och försökte beställa andra typer men det fanns inte, säger Xagas grundare och vd Andreas Forsvall, specialistläkare i kirurgi och urologi. 

Bolaget är baserat på hans forskning som doktorand inom infektionsmedicin vid Lunds universitet. Innovationen går ut på att göra nålens spets så liten som möjligt så att den inte drar med sig oönskade saker på vägen in. Därför använder Xaga en slät nåldesign där nålen är stängd när den penetrerar kroppen och sedan öppnas när den nått målet.  

– Vanliga biopsinålar för prostataprov drar med sig bakterier från tarmen och död vävnad in i prostatan, så det är inte så konstigt att många patienter får en infektion, säger Andreas Forsvall.

Med tiden är planen att utöka tillämpningsområdet till alla typer av biopsier med infektionsrisk. De har även en pågående patentansökan för en nål som är tänkt att ersätta kanylen. Men pengarna från den aktuella nyemissionen ska främst användas till att klara tillståndsprocessen i USA för första produkten och få igång en kommersiellt gångbar massproduktion av nålarna. Investeringen kommer från bolagets ordförande, Kappahl-profilen Christian W. Jansson genom bolaget Carl Westin AB. 

– Han är en utmärkt styrelseordförande och väldigt kunnig. Det känns tryggt att ha ett så bra ankare med i bolaget, säger Andreas Forsvall. 

I styrelsen för Xaga Surgical sitter även Peter Sebelius, vd på konsultbolaget Gantus, och Anna Lindström som i dag börjar sitt nya jobb som vd för Invent Medic och Karin Bryders efterträdare.

Emiliano Strauss

Xaga Surgical tar in fyra miljoner kronor från delägaren och ordföranden Christan W. Jansson, som även är ordförande för bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.