tisdag 23 april 2024

inloggad som

…samtidigt som chippet lever vidare i USA

|  
|  

Biohax hade en vision om ett implanterat chip som skulle kunna ersätta betalkort, nycklar och elektroniska biljetter, men också användas hålla koll på blodtryck och blodsocker. Nu berättat Biohax-grundaren Jowan Östlund att han tar tekniken vidare i USA – och utvecklar ett avancerat chip för djur.

– Chippet kan användas för att identifiera en individ för och de den särskild access, exempelvis mjölkningsstationer eller tillgång till foder. Det kan även mäta temperatur, puls, syresättning och situationskritiska biomarkörer, berättar Jowan Österlund.

Han ser utvecklingen som ett steg mot en alltmer automatiserad jordbrukssektor och första steget mot ett liknande implantat avsett för människor.

– Med hjälp av smarta, tekniska lösningar kan man reducera vattenåtgång, öka skördarna och minska mängden kemikalier, och minimera mänskliga faktorn. Det gäller alla sektorer där onödiga och förlegade processer tar upp mycket tid och pengar i stället för att göra det logiska och låta tekniken ta över där vi är bevisligen bristfälliga på mer än ett sätt, säger han.

Exakt hur han ska ta tekniken vidare har Jowan Österlund inte bestämt än, men han säger till Rapidus att det kan bli aktuellt med ett amerikanskt bolag.

Sara Nkwe Assarsson

Biohax hade en vision om ett implanterat chip som skulle kunna ersätta betalkort, nycklar och elektroniska biljetter, men också användas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad