tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Danskt IT-bolag ska hantera svenska klimatkrav

|  
|  

Det Köpenhamnsbaserade IT-företaget Bubobubo (latin för hornuggla) har varit framgångsrika med att etablera sig i Sverige. Nu har de ökade klimatkraven bland svenska kommuner skapat produktutveckling – även i Danmark.

–Vi kunde plötsligt inte delta i offentliga upphandlingar med svenska kommuner. De krävde mer dokumentation om hållbarhet än vi ser i Danmark. Därför har vi arbetat med att göra hållbarhetsdokumentation för offentliga aktörer enklare i en modul som bara tar en timme att fylla i, berättar vd Morten Vitus Gregersen för Rapidus.

Bubobubo levererar IT-analyser som skapar överblick på leveranser, priser och dialog med leverantörer till offentliga inköpare och politiker i kommuner. Företagets system hanterar flera miljarder danska inköpskronor.

–Vi såg att det saknades enkla verktyg för leverantörerna, som tycker att hållbarhetsdokumentationen är byråkratisk och tidsödande, säger Morten Vitus Gregersen.

I den nya modulen fyller leverantörerna i 150 rubriker och betygssätter till exempel graden av avfallssortering och transportbehov. Allt får en poäng mellan 1 och 100 och på samma sätt får leverantören ett sammanlagt betyg, som kan förbättras löpande. Det ska också säkra transparens och leva upp till hållbarhetskraven i FN:s globala mål.

Bubobubo har två anställda i Sverige, förutom tio i Köpenhamn, flera löst knutna medarbetare och Morten Vitus Gregersen har stora förhoppningar för det nya klimatverktyget.

– Nu använder vi det hos alla svenska leverantörer. Det är så nytt att i Danmark är det bara Rudersdals kommuns leverantörer som preliminärt har hakat på systemet och en annan kommun är på väg. Men det kommer mer i Danmark, kommunerna har över 100.000 leverantörer.

I Sverige omsatte Bubobubo 2,4 miljoner 2020 och gjorde ett resultat på 410.000 kronor.

Keld Broksø

Det Köpenhamnsbaserade IT-företaget Bubobubo (latin för hornuggla) har varit framgångsrika med att etablera sig i Sverige. Nu har de ökade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.