måndag 29 april 2024

inloggad som

Skånska profiler satsar på Alzheimers-hjälpmedel

Ett flertal skånska entreprenörer med Charlotte Widing, Staffan Bergqvist och Mårten Ohlin i spetsen går samman i ett nytt bolag, Meminisse, som satsar på digitala hjälpmedel för människor med kognitiv sjukdom. Redan inom två år hoppas de på att ta bolaget till börsen.

– Sverige är i stort sett en testmarknad. Här finns en lång erfarenhet inom tekniska lösningar, samtidigt som vi måste förhålla oss till lagen om offentlig upphandling. Redan nu har vi siktet inställt på den globala marknaden, säger Meminisses innovationschef Mårten Ohlin.

Meminisse – som betyder “kom ihåg” på latin – utvecklar digitala lösningar och appar kopplade till sensorer, högtalare och kameror för att underlätta vardagen för människor som har drabbats av kognitiva sjukdomar, till exempel Alzheimers. Företaget grundades av Alzheimer Sveriges vice ordförande Jenny Malmgren och Mårten Ohlin, som bland annat ligger bakom streamingtjänsten Bambwa.

– Vårt mål är att den som drabbas av kognitiv sjukdom ska kunna leva med så bra livskvalitet som möjligt. I takt med att vi lever längre och kommer allt fler att drabbas och redan i dag är det vår fjärde största folksjukdom. Trots detta är det en nedprioriterad patientgrupp och yngre människor som drabbas blir ofta feldiagnosticerade, säger Jenny Malmgren till Rapidus.

Meminisse tar nu in tio miljoner kronor för att testa sina produkter på en testgrupp som omfattar 150 patienter. Bolaget har flera samarbetspartners på gång, bland annat med tillverkare av smarta klockor och övervakningskameror. Förutom digitala hjälpmedel för patienter och vårdgivare utvecklar Meminisse en plattform för patientgruppen som de vill sälja till kommuner och landsting. Verktyget kommer under den inledande fasen att testas i fem skånska kommuner, berättar Mårten Ohlin.

– Det finns i dag 200.000 människor i Sverige som lever med kognitiv sjukdom. Tittar man global handlar det om 50 miljoner människor. Det vi vill göra är att vårdsäkra hemmet för vår patientgrupp och samtidigt utveckla ett verktyg som underlättar vårdkedjan för en grupp som ofta faller mellan stolarna, säger han.

Charlotte Widing tar från och med i dag över som vd efter Jenny Malmgren.

Sara Nkwe Assarsson

Ett flertal skånska entreprenörer med Charlotte Widing, Staffan Bergqvist och Mårten Ohlin i spetsen går samman i ett nytt bolag, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.