fredag 23 februari 2024

inloggad som

Lundaforskaren startar nytt diagnosbolag

Ett test som avgör om du löper stor risk att utveckla diabetes håller på att utvecklas av forskare vid Lunds universitet och det nybildade företaget Lundoch Diagnostics. Entreprenören och forskaren Yang De Marinis, som nyligen tagit fram ett snabbtest för covid-19, är i startgroparna för att lansera en kommersiell produkt som bygger på resultaten av en mångårig forskningsstudie om typ 2-diabetes.

I studien upptäcktes bland annat att proteinet follistatin, som fungerar som en slags budbärare mellan levern och bukspottkörteln, fanns i högre utsträckning hos människor som senare utvecklade diabetes.

– Vårt mål är att identifiera riskpersoner och hjälpa dem att förebygga sjukdomsförloppet. När sjukdomen väl har brutit ut är den i princip irreversibel, säger Yang De Marinis som nyligen har startat företaget Lundoch Diagnostics för diabetes-testet.

Testet bygger dels på så kallade biomarkörer i blodet, det vill säga blodprov som berättar om en person har genetiska förutsättningar att utveckla diabetes, och på ett frågeformulär om kost- och motionsvanor.

– Diabetes har skjutit i höjden de senaste decennierna och förklaringen är vår stillasittande livsstil och en ohälsosam diet. På 80-talet drabbades några få procent, nu är vi uppe i tio-elva procent av den vuxna befolkningen, säger Yang De Marinis som nu söker finansiärer till sin produkt.

Yang De Marinis är docent i genomik, diabetes och endokrinologi vid Lunds universitet och driver även företaget ZetaGene.

Sara Nkwe Assarsson

Ett test som avgör om du löper stor risk att utveckla diabetes håller på att utvecklas av forskare vid Lunds […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.