torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Ny app ska bekämpa ensamhet

|  
|  

Malmöentreprenören Alireza Ahmadi lanserar i höst den digitala mötesplatsen Deep Dialogue. Appen vänder sig till människor som vill samtala på ett djupare plan än vad sociala medier erbjuder, förklarar Deep Dialogues 24-åriga grundare och vd Alireza Ahmadi, som kom till Sverige som ensamkommande flykting från Afghanistan för åtta år sedan.

– Jag upplevde stora kulturella och normmässiga skillnader mellan länderna, framför allt när det gäller sociala nätverk. Ofrivillig ensamhet är ett enormt problem i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån lever 400.000 svenskar i ensamhet och var sjätte svensk saknar en nära vän, säger han.

Idén om att skapa ett digitalt mötesrum växte fram 2019 då Alireza Ahmadi fick ett stipendium från XO Foundation, en stiftelse som Conni Jonsson, Claes Dahlbäck, Sara Wimmercranz och Susanne Najafi ligger bakom. Samma år sökte han stöd från Wallenbergsstiftelsen som har finansierat produktutvecklingen bakom Deep Dialogue.

I dagsläget arbetar sex utvecklare och en samtalsexpert med appen som lanseras i slutet av året. Den som vill föra ett samtal loggar in med hjälp av Bank-ID för att säkerställa att det är riktiga människor bakom användarprofilerna.

– Vi vill inte göra en ny Facebook, utan det handlar om ett forum för djupare dialog och samtal. Det ligger två års produktutveckling bakom den här idén och jag tror verkligen att det finns ett starkt behov för en plattform där man kan prata om dagsaktuella ämnen och utbyta tankar, kunskap och idéer, säger Alireza Ahmadi som även är grundare till Alligration, ett initiativ som som riktar sig till nyanlända.

Sara Nkwe Assarsson

Malmöentreprenören Alireza Ahmadi lanserar i höst den digitala mötesplatsen Deep Dialogue. Appen vänder sig till människor som vill samtala på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.