fredag 3 maj 2024

inloggad som

Diabetesbolag tar in 21,5 miljoner kronor

|  
|  

Abarceo Pharma får Almi Invest som ny delägare när de nu tar in totalt 21,5 miljoner kronor. Pengarna ska räcka i ett år och bland annat användas för att bestämma vilken läkemedelskandidat som de ska utveckla vidare. Bolaget har i nuläget flera möjliga kandidater för att kunna förbättra behandlingen av diabetes typ 2, enligt bolagets vd Kristian Hansen.

– 2021 blir ett spännande år då vi både ska välja substans och utvärdera om vi kan starta några nya projekt rörande behandling av andra sjukdomar, baserat på grundarnas forskning. I år ska vi också landa en mycket större finansiering för att därefter kunna skala upp personal och utveckling och göra en första klinisk studie på patienter med typ 2-diabetes som ska bekräfta effekten, säger Abarceo Pharmas vd Kristian Hansen.

Abarceos mål är att ta fram ett första läkemedel som kan bromsa, eller till och med bota, diabetes typ 2. Sjukdomen beror på att patientens insulinproducerande celler går i dvala. Grundarna till bolaget, Lundaforskarna Albert Salehi och Claes Wollheim, har visat att en specifik grupp av substanser blockerar ett dysfunktionellt protein som finns i cellernas mitokondrier, vilket gör att insulinproduktionen startar igen.

De kliniska studierna planeras starta under 2023. Efter dessa planerar bolaget att antingen licensiera projektet till ett stort läkemedelsföretag eller resa ytterligare stora summor pengar för att i egen regi gå vidare med kliniska studier.

Bland övriga som deltog i den aktuella finansieringsrundan finns ett schweiziskt riskkapitalbolag ägt av en svensk familj, privatpersoner, bolagets styrelseordförande Adam Bruce samt LU Holding. Bolaget, som förra året tog in över sju miljoner kronor, grundades 2017. Det är knutet till Medeon och har sin forskning på CRC i Malmö.

Elisabet Ottosson

Abarceo Pharma får Almi Invest som ny delägare när de nu tar in totalt 21,5 miljoner kronor. Pengarna ska räcka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.