fredag 19 april 2024

inloggad som

Fintech-bolag får licens från Finansinspektionen

|  
|  

Lundabolaget Finshark har fått tillstånd från Finansinspektionen att samla in finansiell data och hantera betalningar, vilket kallas open banking eftersom bankerna enligt lag måste öppna upp sig. Finshark blir därmed det elfte företaget i Sverige att få en sådan licens av FI.

– Det var en utmanande men lärorik process som varit tidskrävande. Nu är vi på rätt sida och har en barriär mot konkurrenter som saknar licens. Utan den hade vi kunnat utvecklas ändå, men varit begränsade till kunder som själva har en licens, säger Finsharks ordförande Kristian Sternros till Rapidus.

Finshark har byggt en egen plattform för open banking där data från 250 banker samlas in. Affärsidén är att utveckla data- och betallösningar för andra finansiella aktörer och i förlängningen även till exempelvis hyres- och leasingbolag som behöver underlag för kreditbeslut.

– Vi kan bli ett komplement till kreditupplysningsföretagen. De är väldigt duktiga inom sitt område, men mycket kan ha hänt sedan senaste bokslutet eller deklarationen. Vår data är inte historisk utan så nära realtid som går att komma, säger Kristian Sternros.

I dag har Finshark 22 anställda fördelade på Lund och en teknikavdelning i Bosnien. Företaget är i nuläget I love Lunds största innehav, men mer pengar kommer att behövas under 2021 när försäljningen och marknadsföringen ska skalas upp efter beskedet från FI.

– Än har vi inte bestämt hur mycket pengar vi ska ta in, men det behövs under året. Vi vet att konkurrenterna tar in större summor så vi talar om ett tvåsiffrigt miljonbelopp, säger Kristian Sternros.

Niclas Lindstrand

Lundabolaget Finshark har fått tillstånd från Finansinspektionen att samla in finansiell data och hantera betalningar, vilket kallas open banking eftersom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.