torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Pink Programming lanserar ny satsning för företag

|  
|  

Mansdominansen är fortfarande stor inom IT i dag, och endast tio procent av utvecklarna är kvinnor. Detta vill Pink Programming råda bot på och lanserar nu Attract Female Developers, som riktar sig till att hjälpa företag bli mer jämställda.

– Företagen har insett vikten av jämställdhet och kämpar med att rekrytera och bibehålla kvinnor i tekniska positioner. Vi kommer med den här satsningen hjälpa företagen att bli bättre på just det, säger Andrea Arvidsson, verksamhetsledare på Pink Programming.

Pink Programming är Sveriges största ideella nätverk för kvinnliga utvecklare och gjorde under förra året ett pilotprojekt med samma koncept, som nu lanseras i en större omfattning. Med stöd av Jämställdhetsmyndigheten och med nya samarbetspartners i form av PkByrån, som står för expertis om rekryteringsprocesser och forskning, lanserar nätverket satsningen i större skala.

– Vi har länge uppmuntrat kvinnor att bli utvecklare, men nu angriper vi jämställdhetsproblematiken från andra hållet, det vill säga från företagens håll. Det är viktigt att de har kunskap på området och det är ett sätt för oss att bredda vår verksamhet. Föreläsarna kommer till stor del från den egna branschen, vilket betyder att de har stor insyn och förståelse för hur det ser ut i praktiken, säger hon.

Pink Programming startade 2015 och har sedan starten kodat med över 6.000 kvinnor genom olika evenemang, läger och utbildningar.

– Det finns ett stort intresse hos kvinnor för programmering men kontexten måste också kännas rolig och inspirerande, vi måste skapa trygga rum. Vi har under pandemin tvingats ställa om till helt digitala träffar och det har fungerat jättebra, och vi har fortfarande haft fullsatta events, vilket känns jättekul, säger Andrea Arvidsson.

Julia Eriksson

Mansdominansen är fortfarande stor inom IT i dag, och endast tio procent av utvecklarna är kvinnor. Detta vill Pink Programming […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]