torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Köpenhamn vill ha med Skåne på arkitekturkongress

|  
|  

Arkitektföreningen i Danmark, Köpenhamns kommun och flera andra aktörer är i full färd med att planera världens största arkitekturkongress, Unesco World Capital of Architecture, som äger rum i danska huvudstaden år 2023. Nu bjuder man in Skåne och i synnerhet Malmö till att delta. 

Med 10-15.000 deltagare blir konferensen en höjdpunkt för många 2-7 juli 2023. Även resten av året kommer fokus att ligga på arkitekturens viktiga roll för Köpenhamns ambitioner om att vara en hållbar världsstad. Arkitektföreningens ordförande Johnny Svendborg säger till Rapidus att även Skåne måste bli en del av det. 

– Konferensen har också representater för andra länder med, inklusive Sverige och därmed Skåne, som vi också kommer att fokusera på. Vi förväntar oss deltagare därifrån och jag tror att vi kommer att anordna resor till Skåne i samarbete med svenska arkitekturföreningen. Här tänker jag på Malmö och hållbara projekt, till exempel Västra Hamnen. När vi bjuder in hela världen kommer vi också att berätta vad som händer i Skåne, säger Johnny Svendborg, som oavsett pandemins utveckling fortsätter planeringen mot 2023. 

Köpenhamn fick rollen som värd bland annat på grund av sin hållbara stadsplanering. Ambitionen att bli en koldioxidneutral huvudstad 2025 har fått internationell resonans. 

Arkitekturåret kommer genom ett samarbete mellan Wondeful Copenhagen, Arkitektföreningen, sekretariatet bakom Union of the International Architects och Köpenhamns kommun. Det totala stödet för projektet är hittills 30 miljoner danska kronor, varav cirka 18 miljoner kommer från stiftelser som Realdania. Det finns också planer på en internationell plattform där företag, utbildningar och miljöer för kreativa talanger kan samarbeta kring event, experiment och forskning. 

Keld Broksø

Arkitektföreningen i Danmark, Köpenhamns kommun och flera andra aktörer är i full färd med att planera världens största arkitekturkongress, Unesco […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.