lördag 15 juni 2024

inloggad som

Lovande resultat för sepsisbehandling

|  
|  

Nya resultat från Apoglyx, ett av Lunds universitets portföljbolag, visar stora framsteg i sepsisforskningen. De nya resultaten visar en effektiv minskning av organskador i en preklinisk modell av bakteriell sepsis.

Det är ett tillstånd som i dag saknar effektiv behandling. Sepsis och septisk chock inträffar när kroppen överreagerar mot en infektion. Detta kan orsaka allvarlig organskada och dödsfall. Uppemot elva miljoner människor dör årligen av sepsis, men kunskapsnivån är fortfarande låg kring sjukdomen.

– Behandlingsalternativen och kunskapen omkring sepsis är fortfarande relativt låg. Det är även vanligt att sepsis inte nämns trots att sepsis varit dödsorsaken, säger Michael Rützler, vd på Apoglyx.

ApoGlyx bygger på tio års forskning från Lunds och Århus universitet och inriktar sig på vad ”Aquaporinkanalproteiner” betyder för immunsystemet. I den senaste studien utförd på möss i London, fick bolaget det glädjande resultatet som visade effektiv minskning av organskador genom deras nya behandlingsform.

– Behandlingen tycks vara effektiv och ser ut att förbättra hjärtfunktionen och minska skador på kroppens organ. Det största framsteget är att behandlingen gav resultat upp till tre timmar efter det att sepsis introducerats i kroppen, säger Michael Rützler.

Bolaget finansieras idag av ett bidrag på 2,6 miljoner kronor från Vinnova, samt privata investerare. Med de nya resultaten från de pre-kliniska studierna i London i bagaget vill man nu skaffa nytt kapital för att i en förlängning kunna göra kliniska tester på människor.

– Vi vänder oss framförallt till investerare i Schweiz och USA. De fina resultaten gör mig hoppfull om att vi kommer närmre en behandling som kan rädda liv. Vi har sett goda resultat det senaste året och vi är nu nära att utveckla en färdig behandling, men vi är inte riktigt framme ännu. Om allt går som vi hoppas är det möjligt att vi har utvecklat ett fungerande läkemedel inom fem till åtta år, säger Michael Rützler.

Julia Eriksson

Nya resultat från Apoglyx, ett av Lunds universitets portföljbolag, visar stora framsteg i sepsisforskningen. De nya resultaten visar en effektiv […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

 • Omvänd vinstvarning från Lundabolag

  Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

 • Amniotics köps upp

  Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.

 • 335 Mkr till Rapidus-34:a

  Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.