torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Lovande resultat för sepsisbehandling

|  
|  

Nya resultat från Apoglyx, ett av Lunds universitets portföljbolag, visar stora framsteg i sepsisforskningen. De nya resultaten visar en effektiv minskning av organskador i en preklinisk modell av bakteriell sepsis.

Det är ett tillstånd som i dag saknar effektiv behandling. Sepsis och septisk chock inträffar när kroppen överreagerar mot en infektion. Detta kan orsaka allvarlig organskada och dödsfall. Uppemot elva miljoner människor dör årligen av sepsis, men kunskapsnivån är fortfarande låg kring sjukdomen.

– Behandlingsalternativen och kunskapen omkring sepsis är fortfarande relativt låg. Det är även vanligt att sepsis inte nämns trots att sepsis varit dödsorsaken, säger Michael Rützler, vd på Apoglyx.

ApoGlyx bygger på tio års forskning från Lunds och Århus universitet och inriktar sig på vad ”Aquaporinkanalproteiner” betyder för immunsystemet. I den senaste studien utförd på möss i London, fick bolaget det glädjande resultatet som visade effektiv minskning av organskador genom deras nya behandlingsform.

– Behandlingen tycks vara effektiv och ser ut att förbättra hjärtfunktionen och minska skador på kroppens organ. Det största framsteget är att behandlingen gav resultat upp till tre timmar efter det att sepsis introducerats i kroppen, säger Michael Rützler.

Bolaget finansieras idag av ett bidrag på 2,6 miljoner kronor från Vinnova, samt privata investerare. Med de nya resultaten från de pre-kliniska studierna i London i bagaget vill man nu skaffa nytt kapital för att i en förlängning kunna göra kliniska tester på människor.

– Vi vänder oss framförallt till investerare i Schweiz och USA. De fina resultaten gör mig hoppfull om att vi kommer närmre en behandling som kan rädda liv. Vi har sett goda resultat det senaste året och vi är nu nära att utveckla en färdig behandling, men vi är inte riktigt framme ännu. Om allt går som vi hoppas är det möjligt att vi har utvecklat ett fungerande läkemedel inom fem till åtta år, säger Michael Rützler.

Julia Eriksson

Nya resultat från Apoglyx, ett av Lunds universitets portföljbolag, visar stora framsteg i sepsisforskningen. De nya resultaten visar en effektiv […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad