söndag 25 februari 2024

inloggad som

Pandemin stoppar studentbolagets pilot

|  
|  

Venture Lab-företaget SunFeeds har stött på patrull i utvecklingen av sin måltidsersättningskräm. Ett pilotprojekt i Malawi, där SunFeeds solrosbaserade nödhjälpsmat skulle ha testats under ett år, har fått ställas in på grund av den pågående covid-19-pandemin.

– Vi är på god väg att möta kraven för att bli klassificerade som akut hjälpmat, men tyvärr har vi inte kunnat testa produkten i massproduktionsskala, säger SunFeeds medgrundare och styrelseordförande Elsa Sjödahl.

SunFeeds har tagit fram ett alternativ till den näringsrika jordnötsbaserade pasta som ges som akuthjälp till undernärda barn i svältdrabbade regioner. I dag finns endast en produkt, Plumpy’nut tillverkad av franska Nutriset, som är klassificerad av FN:s livsmedels- och jordbrukarorganisation FAO som ett terapeutiskt livsmedel.

– Fördelen är att solroskärnor har liknande näringsinnehåll men en helt annan smakprofil. Många barn har svårt att acceptera jordnötssmaken och därför har FN utlyst en efterfrågan på nya alternativ. Indexpriset på solroskärnor är dessutom lägre än för jordnötter, men det krävs stora volymer för att pressa priset, säger Elsa Sjödahl.

I dag tittar SunFeeds på möjligheterna att samarbeta med livsmedelsföretag i Skåne, med förhoppningen att outsourca tillverkningen till redan etablerade tillverkare i områden som ofta drabbas av hungersnöd.

– Proteinfattig mat är ett stort problem i östra Afrika. Majsgröt, som är rikt på kolhydrater men inte innehåller så mycket protein, äts i stor utsträckning. En proteinrik produkt skulle göra skillnad, säger Elsa Sjödahl.

Produktutvecklingen sker i samarbete med Balsgård Foodtech och har än så länge finansierats av verifieringsmedel från Lunds universitet. SunFeeds drivs av grundarna Elsa Sjödahl och Iris Bjerkén som båda är studenter vid Lunds universitet. Vid Rapidus 20-årsfest i januari utsågs de till årets Coest-stipendiater.

Sara Nkwe Assarsson

Venture Lab-företaget SunFeeds har stött på patrull i utvecklingen av sin måltidsersättningskräm. Ett pilotprojekt i Malawi, där SunFeeds solrosbaserade nödhjälpsmat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.