torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Pila Pharma går till börsen

Malmöbolaget Pila Pharma, som har en läkemedelskandidat mot diabetes typ 2, ska notera sig på någon av de mindre svenska börserna under andra kvartalet nästa år. I samband med noteringen ska det dansk-svenska bolaget ta in 40-50 miljoner kronor för att sätta igång sin fas 2B-studie. 

Totalt behöver de uppskattningsvis 120 miljoner kronor för att genomföra fas 2B-studien. Noteringen kommer därför att följas upp av ett par mindre emissioner under de kommande åren. Planen är att noteringen ska ske efter påsk. 

– Hittills har vi finansierat verksamheten genom Almi och privata investeringar. Vi har tagit in 25 miljoner kronor på fem år och det har gått bra, vi har två fas 2A-studier klara. Men det blir svårt att resa så mycket från vår investerarskara, vi har några större investerare men de flesta är små eldsjälar som varit med länge. Jag tycker de ska få chansen att ta hem sin vinst, säger Pila Pharmas grundare och vd Dorte X Gram. 

Enligt hennes uppskattning kommer de som investerade i bolaget 2016, strax efter att bolaget förvärvat substansen till läkemedelskandidaten, att kunna ta hem mellan fem och tio gånger pengarna. De som gick in 2017 kommer att trippla sin insats.

Hittills har studierna visat att bolagets läkemedelskandidat kan reglera insulinet hos patienter utan allvarliga bieffekter. Detta genom att blockera den så kallade chili-receptorn, som reagerar på den aktiva substansen i chilifrukter. Eftersom samma receptor aktiveras vid inflammationer tror Dorte X Gram på flera möjliga tillämpningar för kandidaten. Vid noteringen hoppas hon därför attrahera långsiktiga institutionella investerare, utöver de kortsiktigare småspararna som satsar på diabetesforskningen. 

– Vi kommer i första hand att fokusera på diabetes och det är det vi nu tar in kapital till. Men senare, när vi kommit en bit på diabetesspåret och närmar oss marknaden, är min förhoppning att vi ska kunna resa pengar till fler projekt, säger Dorte X Gram. 

Pila Pharma värvade nyligen Lars Bukhave Rasmussen, med bakgrund från bland annat Leo Pharma. Han blev bolagets första finanschef och planerar att investera i bolaget i samband med noteringen. 

– Att investera var en del av planen när jag började på Pila Pharma. Det är ett väldigt intressant case ur investerarnas synvinkel, ett företag som hittills använt kapital väldigt blygsamt men ändå klarat sig förbi klinisk fas 1 och 2A. Risken finns där som i alla läkemedelsbolag men den är liten, och chansen att göra en lukrativ investering är god, säger Lars Bukhave Rasmussen. 

Emiliano Strauss

Malmöbolaget Pila Pharma, som har en läkemedelskandidat mot diabetes typ 2, ska notera sig på någon av de mindre svenska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.