torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Xinnate fyller kassan inför klinisk studie

|  
|  

Uppstartsbolaget Xinnate förbereder nu, efter goda resultat från prekliniska studier, att under 2021 utföra en klinisk studie av sin första produkt, BioC sårgel. Därför tar man nu in 14,5 miljoner kronor från tidigare och nya delägare.

Produkten utnyttjar kroppsegna mekanismer där första indikationen är brännskador. Den tros delvis kunna ersätta antibiotikaanvändning och har visat sig effektiv både i att förebygga och behandla infektioner i sår.

– Dagens metoder är otillräckliga och utvecklingen av multiresistenta bakterier gör att antibiotikabehandling tyvärr inte alltid fungerar, säger Helene Hartman, vd för Xinnate.

Sårgelen har tagits fram i samarbete med en forskargrupp i Lund med Artur Schmidtchen, medgrundare till Xinnate i spetsen. Syftet med kommande studie är att visa att produkten är säker.

– Samtidigt ger den oss möjlighet att studera produktens antibakteriella effekter och dess mycket intressanta antiinflammatoriska egenskaper som tillsammans gör sårgelen unik och förklarar de goda resultat vi hittills sett på sårläkning.

För att finansiera studien har Xinnate, som är ett dotterbolag till In2cure och sitter på Smile Incubator, nu gjort en nyemission som tillför bolaget 14,5 miljoner kronor.

– Vi jobbar fortfarande bara med privata investerare. Vi är tacksamma att tidigare delägare har valt att investera och vi har även fått in nya, säger Helene Hartman.

Julia Eriksson

Uppstartsbolaget Xinnate förbereder nu, efter goda resultat från prekliniska studier, att under 2021 utföra en klinisk studie av sin första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.