söndag 12 maj 2024

inloggad som

Dlaboratory får ny vd inför kommande börsintro

|  ,
|  

Erik Severin tillträder som ny vd för energiteknikföretaget Dlaboratory, eller dLab, i Lund. Han tillträder nu formellt som vd i ett skede när företaget expanderar utomlands och ska introduceras på börsen. Det sker preliminärt någon gång under första halvåret 2021, uppger han för Rapidus.

– Jag tycker det är väldigt spännande med energimarknaden och elsystemen som står inför en stor omvandling med digitalisering och förnybar energi. Den kombinationen finns i dLab. Vi har verktyg att hjälpa våra kunder att driva elnäten bättre och på mer effektiva sätt, säger Erik Severin, som varit ledamot i dLabs styrelse sedan i våras.

Dlaboratory samlar stora mängder mätdata från de så kallade fördelningsstationerna, där elen skickas ut på näten. Genom att analysera dessa kan begynnande störningar hittas och åtgärdas för att förhindra strömavbrott och förbättra elkvaliteten. Affärsidén uppkom i ett akademiskt projekt efter stormen Gudrun för att identifiera kommande avbrott innan de sker.

– Nu har jag fokus på marknadsföring och projektens tekniska utveckling. När vi närmar oss en notering kommer jag att styra om mitt eget arbete till att förbereda den, säger Erik Severin.

Omsättningen förra året var knappt åtta miljoner kronor. Den blir något högre i år, uppskattar Erik Severin, och säger att bolaget är finansierat fram till den planerade börsintroduktionen. Bolagets senaste nyemission tidigare i år ökade kassan med 20 miljoner kronor.

– Vi riktar in oss på den regionala eldistributionen. Fram tills i år har vi uteslutande svenska kunder, drygt 20 stycken, bland andra Kraftringen och Öresundskraft. Men i år har vi tagit första stegen internationellt med en pilotinstallation i Indonesien där vi är leveransklara och en affär i ett av våra grannländer där vi håller på att hjälpa dem igång, säger han.

Erik Severin har verkat i 40 år inom energikraftsbranschen. Han har arbetat internationellt, som konsult och som chef för ett noterat bolag. Senast kommer han från vd-posten på Sweco Energuide, numera Sweco Energy. Ideonbaserade dLab bildades 2010 och sysselsätter tio anställda samt ett antal konsulter.

Elisabet Ottosson

Erik Severin tillträder som ny vd för energiteknikföretaget Dlaboratory, eller dLab, i Lund. Han tillträder nu formellt som vd i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen